Geld en Werk

PvdA wil minumumtarief voor zzp'ers in sectoren met lage uurlonen

12 januari 2017 15:34 Aangepast: 29 juli 2017 05:30

De PvdA wil invoeren dat voor (zzp'ers) zelfstandigen zonder personeel in sommige sectoren een bodemtarief gaat gelden.

Dat zegt Gijs van Dijk, nu vice-voorzitter van de FNV en de nummer 5 op de lijst van de PvdA voor de komende Kamerverkiezingen. Volgens Van Dijk kunnen zzp'ers vaak geen goed tarief bedingen. Daardoor verdienen sommigen niet genoeg voor een verzekering.

Media, bouw, zorg

Van Dijk zegt dat een minimumtarief in eerste instantie zou moeten worden ingevoerd in sectoren met een hoog werkaanbod, zoals de media, de bouw en de zorg. Daar zouden de uurlonen voor zzp'ers te laag uitvallen.

"Wij willen bereiken dat iedere werkende een inkomen krijgt om van te leven. Daarom krijgen ook zzp’ers die een opdracht voor anderen uitvoeren de bescherming van het minimumloon, inclusief compensatie voor sociale verzekeringen", aldus Van Dijk.

Ook vindt de vakbondsman annex politicus dat de Europese mededingingsregels op de schop moeten. Die maken het nu onmogelijk voor zzp'ers om collectief prijsafspraken te maken. Wat de PvdA betreft moet dat in de toekomst wel mogelijk worden om er zeker van te zijn dat zelfstandigen een eerlijk loon krijgen.

In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat ook een verplichte basisverzekering voor zzp'ers.

'150 procent van minimumloon'

Een aantal jaar geleden pleitte Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA er voor dat zzp'ers minstens 150 procent van het minimumloon zouden krijgen. Zij zouden dan ook geld opzij moeten kunnen zetten voor hun pensioen en een verzekering afsluiten tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Hamer zei destijds dat volgens haar een grote groep zzp’ers niet vrijwillig koos voor het bestaan als zelfstandige. Van Dijk wil nu in ieder geval een verplichte pensioenopbouw tot de sociale premiegrens. Daarboven zou dat vrijwillig moeten zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van