Geld en Werk

Weinig vrouwen in de Kamer: 'Geef signaal aan de politiek'

07 februari 2017 15:28 Aangepast: 08 februari 2017 19:10
Carola Schouten (christenunie), Joel Voordewind (christenunie), Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (christenunie) tijdens een stemming. Beeld © ANP

Stem op een vrouw bij de aankomende verkiezingen, roepen twee verschillende initaitieven op. Door een voorkeursstem uit te brengen op een vrouw op een onverkiesbare plek willen ze het aantal vrouwen in de Tweede Kamer opkrikken.

Momenteel zitten er 57 vrouwen in de Tweede Kamer, dat is iets meer dan een derde van de 150 zetels. Ook het aantal vrouwen op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen, is laag. 

Bij slechts twee van de grootste partijen bestaat de helft van de top 30 uit vrouwen. De PvdA en Groenlinks vormen een uitzondering op de regel hebben beiden 15 vrouwen in de top 30 staan. Het CDA komt in de buurt met twaalf kandidaten. Bij D66 telde RTL Z er tien, VVD negen, PVV vijf en de SP en 50Plus hebben er beiden acht.

'Gelijke rechten en verantwoordelijkheden'

Dat aantal is veel te laag, zegt Leonie van Gils, lid van de werkgroep 'Kies een vrouw' bij de Vrouwenraad en jurist. De beweging voert al 40 jaar actie om een voorkeursstem op een vrouw uit te brengen. "We hebben toch allemaal gelijke rechten? Waarom zijn er dan niet net zoveel mannen als vrouwen als volksvertegenwoordiger?" Ze verwijst naar de grondwet en verdragen. "Daar hebben we overal in opgenomen dat de wet gelijk is voor iedereen. Dat geldt voor het recht om je leven zelf in te richten, maar ook om de samenleving te vormen."

Devika Partiman is het met haar eens. Ze wilde al langer wat doen rondom de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en begon de social mediacampagne #Stemopeenvrouw om mensen daarvan bewust te maken. In twee dagen tijd kreeg haar Facebookpagina over het probleem bijna 1000 likes. "Ik was op zoek naar iets waar we ons allemaal in kunnen vinden. Mijn omgeving, mensen uit de Randstad, stemt altijd op dezelfde partij maar twijfelt nu. Daarnaast zie je in de media veel berichten over polarisatie. Ik wilde niet slechts één partij aanraden."

Op vakantie in Suriname zag Partiman een vergelijkbare campagne om een voorkeursstem uit te brengen op een vrouw die niet op een verkiesbare plaats staat. "In een museum zag ik een flyer uit de jaren '90 met exact dezelfde boodschap. Toen ik dat zag, dacht ik: volgens mij is het goed om vrouwen beter te representeren. Dat was heel logisch."

'Mannen trekken mannen aan'

Van Gils beaamt dat en zegt dat hulp van buitenaf hard nodig is: "Het probleem is niet dat vrouwen niet willen, maar dat mannen er geen zin in hebben. Ze zijn oververtegenwoordigd en willen die positie niet opgeven." De reden daarvoor is dat vrouwen sfeer veranderen, zegt ze. "Dat zag je in andere landen ook. Vrouwen zijn minder op status gericht en inhoudelijker."

Minder haantjesgedrag kan best van pas komen, dat zullen de meeste mannen ook beamen. Ligt het lage aantal vrouwen dan puur aan de behoefte om de oude positie te behouden? Nee, zegt ze. Soort zoekt soort, het zelfde argument wordt genoemd in de discussie waarom er zo weinig topvrouwen zijn.

"Mannen zitten in andere netwerken, borrelen op andere tijden en wisselen andere ervaringen uit. Zoek je nieuwe samenwerkingspartners, dan doe je dat in eigen kring. Zijn er minder vrouwen in de politiek, dan worden er dus ook minder vrouwen aangetrokken", zegt Van Gils.

'Mannen en vrouwen kunnen elkaar aanvullen'

Maar zijn we nu niet aan het zeuren? Een derde vrouwelijke Kamerleden is toch ook veel? Daarnaast ziet het kabinet vrouwenemancipatie primair een verantwoordelijkheid van bedrijven en mensen zelf.

Think again. Naast de principekwestie, zijn er ook een aantal praktische redenen om te streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen. "Vrouwen een hele andere visie op problemen. Ze gaan bijvoorbeeld vaker de politiek in omdat ze inhoudelijk geïnteresseerd zijn en echt iets willen veranderen. We stemmen in Nederland op partijniveau. Als je dus maar een kleiner aantal vrouwen in partijen hebt, dan vallen zij weg", zegt Van Gils. Dat blijkt ook uit het rapport 'Vrouwenstemmen in de Raad', uitgevoerd door Atria, een kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

'Vrouwen kaarten andere problemen aan'

"Daarnaast zetten vrouwen andere problemen op de kaart: bijvoorbeeld over zorg en kinderopvang", vult ze aan. Bovendien is het ook een principekwestie: "Hoe halen mannen het in hun hoofd dat ze denken dat ze vrouwen kunnen vertegenwoordigen." 

Van Gils en Partiman zijn niet alleen: ze worden gesteund door het Toezicht-Comité van het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties. Hierin hebben regeringen beloofd om de positie van vrouwen gelijk te maken aan mannen. Ook het College van de Rechten van de Mens liet vorig jaar nog weten zich zorgen te maken over het lage aantal vrouwen in de Nederlandse politiek en besluitvormende organen. Zij vinden dat de overheid moet ingrijpen en er werden Kamervragen over gesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore