Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Let op: koop je een mobiel op afbetaling? Dan riskeer je een BKR-registratie

Beeld © iStock

Het lijkt zo makkelijk. Als je een nieuwe telefoon nodig hebt dan betaal je elke maand gewoon een deel voor je toestel. Maar pas op: als het om 250 of meer gaat, dan wordt dat vanaf 1 mei voor nieuwe abonnementen geregistreerd bij het BKR en daardoor kun je waarschijnlijk minder hypotheek krijgen als je een huis wilt kopen.

Wie een telefoon 'gratis' bij zijn abonnement krijgt dat een of twee jaar loopt betaalt elke maand iets meer. Aan het eind van de rit heb je dan alsnog je telefoon betaald, en dat wordt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gezien als een telefoon op afbetaling, een lening dus.

Prijzen beter vergelijken

Telecomaanbieders moeten nu al in reclames apart melden hoe hoog de lening is voor een nieuwe telefoon. Daardoor worden de prijzen van mobiele telefoons met en zonder abonnement beter vergelijkbaar.

Als je nu al een abonnement hebt lopen, dan krijg je per 1 mei geen registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar dat gebeurt wél automatisch als je vanaf 1 mei een abonnement afsluit en als het bedrag boven de 250 euro uitkomt. En dat kan gevolgen hebben als je een lening wil afsluiten, bijvoorbeeld voor de koop van een huis. Dan wordt er gekeken naar de gegeven die van jou bekend zijn bij het BKR.

Als je al geld leent voor bijvoorbeeld een telefoon, en dus maandelijks rente en aflossing moet betalen, dan kun je dat geld niet gebruiken om je nieuwe lening af te lossen. En daardoor zullen verstrekkers van leningen geneigd zijn je een lager bedrag te lenen als je zo'n registratie hebt. 

Minder hypotheek

Afgelopen jaar berekende de Hypotheekshop hoeveel het kan schelen. Uiteindelijk kan het je duizenden euro's schelen en voor een hypotheek zou je ruim 4000 euro minder kunnen krijgen.

Dat bedrag kan flink oplopen. Als je als gezin bijvoorbeeld vier smartphones op afbetaling hebt, met twee voor de ouders en ook nog twee voor de kinderen, dan kan het bedrag dat je minder kunt lenen oplopen tot meer dan 16.000 euro.

Ook als je rood kunt staan

Ook als je rood kunt staan krijg je tegenwoordig een kredietregistratie. Dat is al vanaf 1 december 2016 het geval. Ook als je rood kunt staan maar daar geen gebruik van maakt wordt je geregistreerd. Al meer dan 100.000 rekeninghouders hebben rood staan op hun betaalrekening uitgezet om een BKR-registratie te voorkomen.

Dit is een artikel van