Ga naar de inhoud
Geld en Werk

BKR pakt bedrijven aan die zeggen registratie te kunnen verwijderen

Beeld © ANP

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) zegt dat consumenten een BKR-registratie niet kunnen laten uitpoetsen. Bedrijven die beweren dat ze daar wel toe in staat zijn, worden hard aangepakt.

Dat zegt BKR vandaag. Bedrijven die beloven je registratie te verwijderen, brengen daar volgens BKR hoge kosten voor in rekening. Dat terwijl de mensen om wie het gaat, vaak al in een financieel kwetsbare positie zitten.

BKR benadrukt ook dat een registratie terecht is. ''Correcte informatie 'wegpoetsen' is geschiedvervalsing, waarvan de consument uiteindelijk de dupe wordt. Ook geldverstrekkers moeten kunnen vertrouwen op juiste en volledige informatie voordat zij een krediet of hypotheek aan een consument toekennen."

Veel geld betalen zonder resultaat

BKR verwijst naar een uitzending van Radar, waaruit zou blijken dat er veel klachten zijn. Mensen betalen om hun registratie te laten verwijderen, maar zien geen resultaat. 

BKR gaat scherper toezien op wijzigingen en zal de samenwerking staken met bedrijven die de regels moedwillig overtreden. Bij het aanpassen van een registratie moeten geldverstrekkers dat vanaf 1 februari schriftelijk toelichten.

Dit is een artikel van