Economie

'Fiat-Chrysler mikt op beursnotering in VS'

05 januari 2014 18:35 Aangepast: 06 september 2015 13:34

Het autobedrijf dat ontstaat na de volledige overname van Chrysler door Fiat zal vanaf volgend jaar alleen in de Verenigde Staten aan de beurs zijn genoteerd.


Dat meldde persbureau Reuters zondag op basis van ingewijden. Volgens de bronnen wil het fusiebedrijf zich met de Amerikaanse beursnotering distantiëren van de moeilijke Europese automarkt. De aandacht van beleggers zou daarbij meer moeten worden gericht op de mogelijkheden in de Amerikaanse concurrentiestrijd met merken als General Motors en Ford.

In de praktijk leunt het Fiat-concern al zwaar op Chrysler. Het Amerikaanse bedrijf zorgde er in de eerste helft van 2013 voor dat Fiat een winst van 453 miljoen euro wist te boeken. Zonder Chrysler had Fiat ruim 500 miljoen euro verlies geleden.

Op zes na grootste autobedrijf ter wereld
Fiat meldde op nieuwjaarsdag dat het de 41,5 procent van de aandelen Chrysler die het nog niet bezit voor 3,7 miljard dollar overneemt van de Amerikaanse vakbond voor de auto-industrie. Door de overname ontstaat het op zes na grootste autobedrijf ter wereld.

De Italiaanse minister Flavio Zanonato (Industrie) gaf zondag aan dat Fiat-baas Sergio Marchionne heeft toegezegd dat Fiat een belangrijke rol zal blijven spelen in Italië. Vakbonden vrezen echter dat Fiat zijn investeringen in Italiaanse fabrieken sterk zal verminderen.

Fiat verkoopt zijn auto's vooral in Europa en Zuid- en Midden-Amerika, Chrysler in Noord-Amerika. Tot Fiat behoren ook de Italiaanse merken Alfa Romeo en Lancia, Chrysler voert ook het Amerikaanse merk Jeep.

`