Europese bankenunie

'EU versoepelt plannen opsplitsing banken'

06 januari 2014 13:08 Aangepast: 06 september 2015 13:34

De Europese Commissie wil de plannen voor de afsplitsing van de risicovolle activiteiten van de consumententak van grote Europese banken versoepelen.


Dat meldde zakenkrant Financial Times op basis van inzage in een conceptvoorstel van de commissie.

Daardoor is het niet langer nodig dat de risicovolle handelsactiviteiten automatisch worden afgesplitst van de consumentenoperaties van de grote banken. De afsplitsing wordt daardoor ook minder kostbaar en minder strikt dan eerder was voorgesteld. Verder krijgen nationale toezichthouders meer bevoegdheden bij het toepassen van de nieuwe regels, aldus de krant.

Tevens wil de commissie een eigen ,,nauwere definitie'' gaan hanteren van de zogenoemde Volcker Rule. Daarbij wordt het banken verboden om voor eigen rekening te handelen (proprietary trading). Dit verbod geldt voor circa 30 grote banken, ongeacht of het spaargedeelte van de bank is afgeschermd.

Akkoord
De plannen zijn afkomstig van de commissie Liikanen die in 2012 een rapport uitbracht over de hervorming van de bankensector. Binnen de Europese Commissie wordt nog gediscussieerd over de definitieve vorm van de plannen. Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) maakt mogelijk eind deze maand of begin februari de voorstellen bekend. Een akkoord over wetgeving wordt niet verwacht voor eind december 2015.

In het voorlopige plan wordt voorgesteld dat een nationale toezichthouder zelf mag bepalen of bepaalde handelsactiviteiten van een bank een 'systeemrisico' vormen en dus moeten worden afgesplitst. Dit oordeel moet worden gebaseerd op richtlijnen van de Europese Bankenautoriteit EBA.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore