Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dijsselbloem: extra geld naar Belastingdienst als dat nodig is

Beeld © ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zet alles op alles om tekorten bij de Belastingdienst te voorkomen, zegt hij tegen RTL Z. Mochten er ergens opnieuw problemen ontstaan, dan is er ook extra budget beschikbaar.

Afgelopen week werd al bekend dat er nóg eens 140 extra werknemers ingehuurd worden, bovenop de ondersteunende krachten die eerder al aangenomen werden. Het personeel wordt ingezet op plekken waar de Belastingdienst extra risico loopt na de uit de hand gelopen reorganisatie.

"Als dat niet genoeg blijkt te zijn, grijpen we natuurlijk in. Als het om geld gaat, zullen we dat vrij moeten maken. We gaan niet toestaan dat de belastinginning in gevaar komt", zegt de minister.

'Risico's bij inning'

De Commissie onderzoek Belastingdienst bracht vorige week een vernietigend rapport naar buiten, waaruit bleek dat zelfs de inning van belasting bij de overheidsinstantie in gevaar kan komen door de uit de hand gelopen vertrekregeling. "Dat betekent ook dat ervaring en know how wegloopt. Dat kan betekenen dat er risico's ontstaan bij de inning", zei onderzoeker Tjibbe Joustra daarover.

Dijsselbloem herhaalt nogmaals dat de touwtjes bij de Belastingdienst voortaan strak worden aangetrokken. "Het probleem was dat de besluitvorming rond de vertrekregeling en de risico's van wat heet een 'RVU-heffing' (gouden handdruk, red.), buitengewoon slordig is gelopen", zegt hij. Uit het rapport blijkt dat de vertrekregeling op cruciale momenten niet aan de top van het departement en politieke leiding voorgelegd.

Dijsselbloem noemt dat "natuurlijk niet acceptabel". "We brengen nu de besluitvorming op orde, zodat dit soort grote besluiten niet zomaar kunnen worden genomen zonder de betrokkenheid van de staatssecretaris of soms minister."

'Wiebes is de juiste man'

Het bestuur wordt daardoor flink ingeperkt: grote beslissingen mogen niet meer autonoom worden genomen. Staatssecretaris Eric Wiebes, die verantwoordelijk is voor de Belastingdienst, is daarvoor nog steeds de juiste persoon, zegt Dijsselbloem. "Hij heeft zelf ook onmiddellijk over het rapport gezegd dat we het moeten accepteren in zijn hard- en helderheid."

De reorganisatie bij de Belastingdienst is vorig jaar behoorlijk uit de hand gelopen. Tussen nu en 2020 moesten ruim 5000 mensen weg, was het plan. Wie vrijwillig vertrok, werd beloond met een riante vertrekregeling. De regeling bleek zo populair dat deze door zijn eigen succes stopgezet moest worden. Gemiddeld kregen de vertrekkende ambtenaren, die veelal bijna met pensioen gingen, 70.000 euro mee

Bekijk hier het hele interview met Jeroen Dijsselbloem terug, onder andere ook over wat Europa moet doen als Trump nog protectionistischere maatregelen neemt:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore