Economie

Samsung ziet winst door concurrentie dalen

07 januari 2014 07:21 Aangepast: 06 september 2015 13:34

Samsung heeft in het vierde kwartaal zijn winst zien dalen, onder druk van concurrentie van nieuwe smartphones van aartsrivaal Apple en goedkope Chinese mobieltjes.


Het is voor het eerst in negen kwartalen dat de winst van Samsung Electronics is gekrompen. De operationele winst bedroeg 8,3 biljoen won (5,7 miljard euro), tegen 9 biljoen won een jaar eerder, zo maakte Samsung dinsdag bekend. Analisten hadden in doorsnee 10 biljoen won voorspeld. De verkoop van de Samsung Galaxy S4 zwakte af na de introductie van nieuwe iPhones door Apple. Ook had het bedrijf te kampen met concurrentie van zeer goedkope smartphones van Chinese makelij. Samsung werkt aan nieuwe ontwerpen en producten om de verkoop te stimuleren.

De grootste producent van smartphones en televisies ter wereld zag de omzet in het afgelopen kwartaal met ruim 5 procent stijgen tot 59 biljoen won. Dat is de zwakste omzetgroei sinds het derde kwartaal van 2011.

Marktonderzoeker IDC verwacht dat de wereldwijde markt voor smartphones ruim zal verdubbelen tot 1,7 miljard telefoons in 2017. De gemiddelde verkoopprijs van smartphones zal echter dalen tot 265 dollar, van 337 dollar, denkt IDC.

Later dit jaar is Samsung van plan een televisie uit te brengen met een buigbaar scherm. Afgelopen jaar kwam Samsung met een smartphone in de vorm van een polshorloge, de smartwatch.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore