Geld en Werk

Kwart Nederlandse hotels heeft last van concurrentie door Airbnb

12 juli 2017 02:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Airbnb en vergelijkbare sites als Homeaway en Wimdu zorgen voor stress bij traditionele eigenaren van hotels, bed & breakfasts en campings. Uit een enquête van het CBS blijkt dat een kwart van hen last heeft van concurrentie.

Vooral hotels zeggen voelen de concurrentie (24 procent), maar ook huisjes (13 procent), campings (6 procent) en groepsaccommodaties (4 procent) voelen de druk.

Onlineplatformen lijken vooral een stevige voet aan de grond te krijgen in de vier grote steden, daar maakt drie op de tien zich zorgen. Maar ook Maastricht heeft er last van, daar geeft 36 procent van de accommodaties aan concurrentie te voelen. In andere steden is dat maar 14 procent.

Vooral middelgrote hotels met twintig tot honderd slaapplekken voelen concurrentiedruk.

Oneerlijk

Voor Arjen Faber van Bed & Breakfast Leeuwarden was de concurrentie 'meer dan voelbaar'. "Van onze vaste klanten kregen we op een gegeven moment de indruk dat ze vaker via Airbnb een B&B uitzochten in plaats van bij ons te boeken." 

Hij vindt het als B&B-eigenaar oneerlijk hoe Airbnb wordt voorgetrokken door gemeenten. "Als officiële B&B moet je leges betalen aan de gemeente en aan allerlei regels voldoen, zoals voor salmonella en brandveiligheid. Wij hebben daar in het begin veel geld in moeten steken, dat heeft ons duizenden euro's gekost. Op Airbnb kan iedereen zich aansluiten zonder ergens aan te voldoen. Dat vind ik oneerlijke concurrentie."

Faber is uiteindelijk zelf ook gezwicht en heeft zich aangemeld op de site, in de hoop er zelf ook klanten vandaan te krijgen. Dat lukt. "We zien het als aanvulling. Bij vlagen hebben we veel aanmeldingen, en dan een tijdlang niemand. Voor mij zitten er echt twee kanten aan Airbnb."

Explosieve groei

Onze hoofdstad worstelt al langere tijd met de explosieve groei van het aantal overnachtingen via Airbnb en het ontstaan van illegale hotels. Om dat laatste tegen te gaan maakte de stad afspraken met Airbnb: je mag er nu niet meer dan 60 dagen per jaar je huis verhuren.

Vooralsnog lijken veel mensen zich daar niet aan te houden. De stad deelde alleen al in de eerste helft van dit jaar voor 2 miljoen euro boetes uit voor illegale verhuur van panden aan toeristen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore