Iedere maand gaat het nog altijd 1300 keer mis bij het overboeken van geld. De belangrijkste oorzaak? Slordigheid. En dat kan pijnlijke taferelen opleveren.
Onachtzaamheid, een verouderd rekeningnummer en het ontbreken van de automatische IBAN-checkers: het zijn de belangrijkste redenen waarom het nog altijd 1300 keer per maand fout gaat bij overboekingen.
In 73 procent van de gevallen maken consumenten - per ongeluk - geld over aan een verkeerde persoon. Slechts in 8 procent draait het om keiharde fraude, blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland, dat keek hoe vaak gebruik maakten van de Procedure Onverschuldigde Betaling (POB).
- In 2014 ging het om 4500 verkeerde overboekingen per maand
- In 2015 waren het er 1500 per maand
- In 2016 is het aantal gedaald naar 1300 per maand
De scherpe daling wordt verklaard doordat mensen sinds 2015 geen gebruik meer kunnen maken van automatische omnummertools, waarbij een tikfout altijd op de loer lag. De meeste mensen gebruiken nu het volledige IBAN-nummer.
We blijven slordig
Slordigheid blijft de meest voorkomende oorzaak waarom het mis gaat. Mensen klikken per ongeluk op een verkeerde naam of rekeningnummer bij het internetbankieren. Of zij maken geld over naar een verouderd rekeningnummer via hun online adresboek.
Een schrijnend voorbeeld daarvan is Marjo Ladage. Zij dacht 17.000 euro over te schrijven naar haar eigen spaarrekening. Helaas had ze die een paar jaar ervoor opgeheven en was het nummer uitgegeven aan een wildvreemde, die haar geld niet wilde terugstorten.
Gelukkig zijn niet alle mensen zo asociaal. In 15 procent van de gevallen wordt de klacht voortijdig ingetrokken, omdat het geld netjes terug gestort wordt naar de rechthebbende.
Grofweg 235 keer per maand gaat het om fraude. Oftewel mensen die moedwillig facturen vervalsen of mensen oplichten via internet. In 2 procent van de foute betalingen maken mensen gebruik van onofficiële IBAN-omnummertools.
Geen naam- en nummercontrole
Naam- en nummercontrole van bankrekeningen is er nog steeds niet. De banken zeggen hierover in gesprek te zijn. Het probleem is dat zij niet in de administratie van concurrenten kijken of de naam hoort bij het bankrekeningnummer.
Oplichters maken hier sluw misbruik van. Ze vervalsen facturen en plaatsen hun eigen bankrekening erop. Of kwaadwillenden verkopen via internet artikelen, maar vervolgens worden – na betaling - de spullen niet geleverd. Je geld storneren (terugboeken) kan ook dan niet, omdat je het vrijwillig hebt overgemaakt.
Vijf aangiftes is blokkade
De politie houdt landelijk bij of er vaker fraude gepleegd wordt met een bepaald bankrekeningnummer. Wordt er vijf keer aangifte gedaan van oplichting dan kan de bank sinds 1 oktober 2014 het bankrekeningnummer blokkeren.
"Doe dus aangifte als je slachtoffer bent van oplichting", zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. "Dat kan online via het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hoe meer mensen aangifte doen, des te sneller kunnen we rekeningen blokkeren en meer slachtoffers voorkomen."
Mogelijke oplossingen
De Consumentenbond wil dat Betaalvereniging Nederland het aantal foutieve overboekingen nog verder terugbrengt. Hiervoor hebben ze de volgende oplossingen bedacht:
- Oude bankrekeningnummers die worden opgeheven mogen niet meer uitgegeven worden.
- Banken moeten klanten beter informeren om hun adresboek bij internetbankieren op te schonen.
- Verbeter de interface (lay-out) van het adresboek, zodat mensen niet zo snel de verkeerde naam aanklikken.