Economie

'Pensioendeal verlost ING van bijstortingen'

09 januari 2014 09:35 Aangepast: 06 september 2015 13:35

ING moet een flinke last nemen voor de verzelfstandiging van zijn pensioenfonds, maar is daarmee wel af van de bijstortingen in het fonds, die de afgelopen jaren "behoorlijk structureel" waren geworden. Dat schrijft analist Cor Kluis van Rabobank donderdag in een commentaar.


Kluis verwacht dat de pensioenovereenkomst een beperkte impact heeft op de kapitaalratio's van ING, die nog altijd "gezond" blijven. Een flink deel van het cashverlies wordt gecompenseerd door de waardestijging van het belang in Voya, de Amerikaanse verzekeringstak die vorig jaar naar de beurs werd gebracht.

Rabo handhaaft zijn koopadvies, ook gezien de verwacht stroom van positief nieuws van ING in de eerste helft van 2014. Kluis noemt de aanstaande afsplitsing van Nationale Nederlanden, de verkoop van activiteiten in India en Thailand en de verwachte terugbetaling van het laatste restje staatssteun als voorbeelden.

Impact
Ook Matthias De Wit van KBC verwacht geen al te grote impact van de pensioendeal op de solvabiliteit van zowel de bank- als de verzekeringsactiviteiten. Hij wijst eveneens op de afnemende risico's als ING niet langer verantwoordelijk is voor de financiële positie van het pensioenfonds. KBC heeft een koopadvies.

Het aandeel ING zakte donderdag op de beurs 1,2 procent tot 10,43 euro om 9.24 uur. De AEX stond 0,1 procent in de min.

ANP
`