Economie

Pensioenfonds Zorg gaat pensioenen verhogen

10 januari 2014 19:15 Aangepast: 06 september 2015 13:36

Als eerste grote pensioenfonds gaat Zorg en Welzijn de pensioenen verhogen. Met terugwerkende kracht gaan alle pensioenen per 1 januari met 0,94 procent omhoog.

Dat blijkt uit berekeningen van RTL Z. 

Het pensioenfonds is verantwoordelijk voor het pensioen en de pensioenopbouw van 2,5 miljoen (oud-)werknemers in de sectoren zorg en welzijn. Zij krijgen op een pensioen van 10.000 euro op jaarbasis 94 euro méér.

Helft van de loonontwikkeling
Zorg en Welzijn heeft in het herstelplan afgesproken dat de pensioenen worden verhoogd bij een dekkingsgraad tussen de 105 en 117,5 procent. Het pensioen wordt dan verhoogd met de helft van de loonontwikkeling, en die was in 2013 1,88 procent, blijkt uit stukken die in het bezit zijn van RTL Z.

Voorwaarde is wel dat de dekkingsgraad ook na de indexatie ruim boven de 105 procent blijft. De berekeningen van onze economieredactie geven aan dat dit ruim het geval is en dat Zorg en Welzijn haar beloftes aan de gepensioneerden kan waarmaken.

Vermogen pensioenfonds
Het gaat al langer goed met Zorg en Welzijn, het één na grootste pensioenfonds van Nederland. In 2013 liep de dekkingsgraad op van 101 naar 108 procent op 31 december. De dekkingsgraad is afgelopen jaar vooral flink opgelopen doordat de rekenrente steeg van 2,5 procent naar 2,8 procent. Het vermogen steeg ook: van 130 miljard euro naar ruim 137 miljard euro, wordt bevestigd door Zorg en Welzijn.

Thumbnail

Het bestuur van Zorg en Welzijn besluit eind januari definitief over de indexering, maar directeur Peter Borgdorff stelt aan RTL Z dat PFZW gaat indexeren "als de dekkingsgraad het toelaat."

Koopkracht
Borgdorff gaf eerder in een interview met RTL Z al aan heel graag de pensioenen te willen verhogen met de inflatie. Deze belofte kan hij nu na jaren voor het eerst weer deels waarmaken. De gepensioneerde dokters en zusters zijn sinds de kredietcrisis al ruim 10% koopkracht kwijtgeraakt doordat het fonds de pensioenen niet kon verhogen wegens een te lage dekkingsgraad.

DNB
De Nederlandsche Bank vindt dat een pensioenfonds overigens wel wat heeft uit te leggen aan de jongeren als een fonds meteen al 'geld gaat uitdelen' terwijl het er jaren over heeft gedaan om te kunnen herstellen van de kredietcrisis. 

RTL Nieuws
`