Economie

Argentinië, laat die miljoenen euro's maar komen

19 januari 2014 19:42 Aangepast: 06 september 2015 13:38
Beeld © EPA

Argentinië is van plan zijn miljardenschuld eindelijk af te betalen. Dat zou voor Nederland een flinke meevaller van zeker 137 miljoen euro betekenen, meldt RTL Nieuws-correspondent Peter Scheffer.

Het Zuid-Amerikaanse land gaf in 2002 aan 75 miljard euro aan schulden niet meer te kunnen betalen. Het wordt wel gezien als de grootste ‘default’ in de wereldgeschiedenis. Sindsdien onderhandelt het land met schuldeisers om een deel van de schuld terug te betalen.

Nederland probeert via de zogenaamde Club van Parijs - rijke landen die leningen verstrekken - 427 miljoen euro aan leningen van Argentinië terug te krijgen. Het land zou nu bereid zijn om een regeling te treffen.

Meevaller van 137 miljoen euro
De Argentijnse minister van Financien en Economie, Axel Kicillof, gaat vandaag naar Parijs om een overeenkomst te bereiken met de schuldeisers, waaronder Nederland. Argentinië biedt aan een kwart van de openstaande schuld en rente cash te voldoen.

Als het akkoord inderdaad wordt bereikt zou voor de Nederlandse schatkist een onmiddellijke meevaller van 137 miljoen euro opleveren. De rest van de schuld zouden de Argentijnen willen omruilen voor kortlopende staatsobligaties met een aantrekkelijke rente. Of dit voldoende is voor de Club van Parijs, is nog onzeker.

Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt nog geen voorstel te hebben gezien. "Wij gaan er nog steeds vanuit dat de Argentijnen alles terugbetalen. Als er een voorstel komt, zullen we daar serieus naar kijken."

Economie groeit niet meer
De economie in Argentinië is sinds de Tangocrisis van 2001 hersteld en de economie groeit sinds 2002 gemiddeld met 5 procent per jaar. Maar het laatste jaar is de groei teruggevallen en loopt de inflatie uit de hand. Vorig jaar was de geldontwaarding liefst 30 procent.

Een probleem voor het Zuid-Amerikaanse land blijft dat het sinds de wanbetaling geen geld meer kan lenen op de internationale kapitaalmarkten en zich dus niet op een normale manier kan financieren, tenzij het bereid is woekerrentes te betalen. Dit heeft ook invloed op de bedrijfsvoering van Argentijnse bedrijven bijvoorbeeld, die moeilijk aan buitenlandse kredieten kunnen komen of veel moeten betalen om de export te financieren.

Schone lei beginnen
Minister Kicillof is zich bewust van dit probleem en wil in rap tempo de Argentijnse economie weer op de rit zetten door het land met een schone lei te laten beginnen.

Buenos Aires onderhandelt al ruim 10 jaar met de Club van Parijs. In 2005 en 2010 sloot het land met 95 procent van de houders van staatsobligaties een overeenkomst. Zij hebben 75 procent van de schuld moeten afschrijven en kregen voor het restbedrag 30 jaars Argentijns staatspapier voor terug. Het ziet er nu naar uit dat Argentinië de kredietverstrekkers in Parijs (en Den Haag) voor de volle 100 procent wil terugbetalen.

Peter Scheffer - RTL Nieuws / RTLZ

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore