Geld en Werk

Onschuldige vetbult of knetterend melanoom: patholoog ziet niet alleen doden

15 februari 2017 08:00 Aangepast: 15 februari 2017 12:33
Frank van de Goot

Frank van de Goot is als patholoog de afgelopen jaren ingeschakeld bij onderzoeken naar de dood van Dascha Graafsma en van de vriendinnen Kris en Lisanne. Maar pathologie houdt veel meer in, zoals het vaststellen aan welke ziekte een patiënt lijdt. "Soms is het een doodvonnis."

De 49-jarige Frank van de Goot zoekt een deel van zijn tijd naar de doodsoorzaak van overledenen. Veel mensen kennen zijn beroep dankzij films, of tv-series als CSI. Dan is het vaak een beroepsidioot die in een slecht verlicht mortuarium lijken opensnijdt. Vaak levert hij of zij ook nog belangrijke aanwijzingen waardoor de dader van het misdrijf wordt opgespoord.

Missen van doodsoorzaken

Van de Goot wil het beeld bijstellen dat pathologen alleen maar doden onderzoeken. Het tegendeel is waar, zegt hij: de meeste pathologen onderzoeken vooral aan welke ziektes nog levende patiënten lijden, de klinische pathologie. Dat is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoeken van cellen en weefsels.

Tv-serie CSI: Crime Scene Investigation

Forensisch pathologen en wat ze (een beetje) doen, is het onderwerp van de populaire tv-serie CSI: Crime Scene Investigation. De Amerikaanse televisieserie draait om een forensisch onderzoeksteam in Las Vegas. Het merk CSI breidde uit met verschillende spin-offs in andere steden, videospellen en boeken.

Want dat is ook een belangrijk onderdeel van het werk van Van de Goot. Hij begon ooit op de lts, ging geneeskunde studeren via mbo en hbo, specialiseerde zich tot patholoog en promoveerde in 2015. "40 procent van mijn tijd doe ik alledaagse diagnostiek in een centrum voor pathologie voor drie ziekenhuizen in Noord-Holland."

Vetbult of kankergezwel

"Dan ga ik aan mijn bureau zitten en liggen er tientallen glasplaatjes met daartussen hele dunne plakjes van bijvoorbeeld gezwellen. Die bekijk ik door mijn microscoop. Dan heb ik bijvoorbeeld een meneer van 28 jaar die een dikke bobbel op zijn wang heeft. Dan kijk ik door mijn microscoop en kan ik zeggen: niets aan de hand, het is een vetbult."

"Of iemand heeft een jeukende moedervlek. Die bestudeer ik, waarna ik kan zeggen: het is een knetterende melanoom. Dan bel ik snel de dermatoloog, die de moedervlek weghaalt voordat het verder uitzaait." Van de Goot stelt zo’n veertig tot zestig diagnoses per dag.

Doodvonnis

"Een paar keer per week heb ik oncologie-overleg. Over een uurtje heb ik dat weer. Dan bespreken we de patiënten met alle betrokken specialisten, zoals neurologen, dermatologen, oncologen en pathologen. Daar besluiten we hoe we verder gaan met de behandeling."

ZIE OOK: Patholoog: Dascha (16) had te veel gedronken

Dan wordt besloten of er wordt geopereerd of begonnen wordt met chemotherapie. Of dat er niets meer aan te doen is. "We discussiëren veel en rationeel. En soms concluderen we dat we niets meer kunnen doen. Dat is dan soms een doodvonnis."

Verrot systeem

Hoe boeiend die klinische pathologie ook is, Van de Goots hart ligt bij de forensische pathologie, de obductie. Iets wat volgens hem veel vaker moet gebeuren. "Iedereen die in Nederland overlijdt en jonger is dan 35 jaar, moet wat mij betreft worden onderzocht. Het is belangrijk om de juiste doodsoorzaak vast te stellen. Als iemand van 28 jaar met zijn auto tegen een boom is gereden, kan dat bijvoorbeeld duiden op een aangeboren hartafwijking. Dat kan erfelijk zijn. En dat is voor zijn kinderen belangrijk om te weten."

Het bestaande systeem is 'rot tot op het bot', zegt Van de Goot. "Er wordt bij forensische pathologie alleen maar onderzoek gedaan naar mensen die zijn overleden door schieten, steken en botsen", zegt Van de Goot. "Er wordt daardoor van alles gemist."

Ook patholoog worden?

Van de Goot werd patholoog via de ongebruikelijk weg via de lts, het mbo en hbo. De meest gebruikelijk manier is om het vwo te doen met het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek. Daarna moet je worden toegelaten tot de universitaire opleiding Geneeskunde. Daarvoor moet je worden ingeloot. De opleiding duurt zes jaar.

Daarna moet je je nog zo'n vijf jaar specialiseren tot patholoog. Het aantal opleidingsplaatsen is zeer beperkt. Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland die pathologen mogen opleiden. Per ziekenhuis zijn er ongeveer elf opleidingsplaatsen.

Per jaar gaan er 140.000 mensen dood in Nederland. "98 procent van hen wordt niet onderzocht." Dat komt omdat onderzoeken op de doden, de obductie, vooral door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt gedaan. Die moeten aan allemaal eisen voldoen, zodat het bewijs in een rechtszaak overeind blijft. Daardoor worden obducties heel erg kostbaar, zegt Van de Goot.

Dode zwangere

Een interessante zaak waarin het oordeel van Van de Goot een belangrijke rol speelde, was die bij de dood van een zwangere vrouw. Het Openbaar Ministerie dacht dat de vrouw was gewurgd door haar echtgenoot. Dat zou blijken door sporen op de hals.

"Het gekke was dat er geen enkele aanwijzing was dat de man het had gedaan. Hij ontkende en hij had geen motief", vertelt Van de Goot. "Uit mijn onderzoek bleek dat ze door een epileptische aanval door zwangerschapsvergiftiging was gestorven. Zo’n aanval geeft stuwing op de hals. Dat lijkt op wurging. De zaak werd geseponeerd."

Hoewel Van de Goot in veel van dat soort zaken de doodsoorzaak vaststelde, heeft het snijden in de doden geen enkel effect op zijn gemoedstoestand. "Het doet me helemaal niets. Dingen zijn zoals ze zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:
Patholoog over dood Dascha: 'We pakken het op als zwaar misdrijf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`