Als je verliefd wordt op een collega is dat natuurlijk heel romantisch, maar het kan ook heel lastig zijn. Zeker als je het aanlegt met je chef of ondergeschikte kunnen er problemen ontstaan.
Er zijn in Nederland bijna 150.000 stellen die collega's van elkaar zijn. Dat is 4 procent van de werknemers in Nederland, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een bedrijf kan niet verbieden dat er relaties ontstaan op het werk, het Europese recht op privacy voor werknemers en recht op vrij partnerkeuze is echt heel sterk, zegt Frank Penders, advocaat arbeids- en ondernemingskwesties bij Gimbrère.
Gedragscode
Toch kan een bedrijf bepaalde regels opstellen. Dat kan in een gedragscode. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat als je een relatie hebt op het werk je dat moet melden. Het kan immers van invloed zijn op het werk.
In een gedragscode kunnen ook bepaalde afspraken staan over hoe geliefden zich moeten gedragen. Ook kan iemand eventueel worden overgeplaatst naar een andere afdeling als de liefde het werk in de weg gaat zitten.
Mocht er geen gedragscode voor het personeel zijn dan kunnen er trouwens ook met individuele werknemers apart bepaalde afspraken worden gemaakt.
Directe collega
Als je iets hebt met een directe collega, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Mocht het uit gaan, dan is dat uiteraard lastig, maar daar zul je mee moeten omgaan. Je hebt dan gewoon een conflict op het werk, niet meer dan dat, en daar moet je chef een oplossing voor vinden.
Ook als je bijvoorbeeld iets hebt met iemand van de postkamer, terwijl je zelf op de achtste etage zit, dan zou dat geen effect moeten hebben.
Van invloed op het werk
Anders is het als er sprake is van een controlerende functie, legt Penders uit. Dat is het geval als er een hiërarchische verhouding is, dus als je iets hebt met je baas of ondergeschikte. Maar het speelt ook als je bijvoorbeeld in je werk toestemming nodig hebt van een andere afdeling om iets te doen. Het kan dan zijn dat je je functie niet meer goed kunt uitoefenen.
Als je dat als werkgever daadwerkelijk kunt aantonen dat heb je wel een verhaal, aldus Penders. Het helpt voor de werkgever daarbij zeker als er in een gedragscode iets over staat. Wanneer het bedrijfsbelang in het geding is, dan kan dat een reden zijn voor ontbinding van het arbeidscontract.
Dat kan ook het geval zijn als je een relatie hebt met iemand van een concurrerend bedrijf, of als je als hoofd van de administratie iets hebt met de externe accountant, die jou moet controleren. Als het bedrijfsbelang in het geding is, dan kan een arbeidscontract worden ontbonden.
Chef trekt sneller aan kortste eind
Mocht er sprake zijn van een verstoorde arbeidsverhouding tussen chef en ondergeschikte, dan trek je als leidinggevende vaak aan het kortste eind, zegt Penders. Je hebt een voorbeeldfunctie en zult dus meer verantwoordelijkheid op je moeten nemen.
Ontbinding van een contract is uiteraard lastig als de baas de eigenaar is van het bedrijf. Hij of zij kan niet zomaar uit het bedrijf stappen. Als de arbeidsrelatie is verstoord zal de rechter al snel zeggen dat er sprake is van verwijtbaarheid van de leidinggevende. In de praktijk zal er dan vaak met wederzijds goedvinden afscheid worden genomen. Anders gezegd: de medewerker die vertrekt krijgt een zak geld mee.
Scheve gezichten
Zeker in een kleine organisatie of afdeling kan het al snel tot scheve gezichten leiden als de chef het aanlegt met een werknemer. De leidinggevende heeft dan de verantwoordelijkheid om openheid van zaken te geven.