Ga naar de inhoud
Werk en geld

Onwenselijke liefdes op de werkvloer: zo voorkom je ze

Stockfoto Beeld © Getty

Een leraar die verliefd wordt op zijn leerling of een therapeut die verliefd wordt op zijn patiënt. Sommige verliefdheden kun je beter voorkomen.

Gisteren oordeelde de rechtbank dat een bewaker van vrouwengevangenis Ter Peel terecht ontslagen is, omdat hij een relatie had met een gevangene. Drie tips om onwenselijke verliefdheden uit de weg te gaan.

"Macht erotiseert", zegt GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut Carin Prins. "Daaraan valt weinig te doen. Een onwenselijke verliefdheid kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wat doe je er vervolgens mee?" De ontslagen bewaker van vrouwengevangenis Ter Peel verzweeg zijn relatie, uit angst voor de slechte afloop. Dat had hij volgens Prins beter niet kunnen doen.

1. Erken het

Als je merkt dat je verliefd wordt, erken het dan, zegt Prins. "Doe niet alsof het er niet is, maar ga het aan. Ga vervolgens op onderzoek uit: vraag jezelf af waar de verliefdheid vandaan komt. Waarom overkomt je dit, terwijl je zelf ook weet dat deze liefde eigenlijk niet kan? Is het omdat je je thuis bijvoorbeeld niet gelukkig voelt? Of omdat je eenzaam bent? Vraag bij de zoektocht eventueel ondersteuning van een psycholoog of maatschappelijk werker."

2. Doe er wat aan

"Erken dat het een onwenselijke situatie is", zegt Prins. "Op het moment dat er een machtsrelatie is, zoals in het geval van de cipier en de gevangene, ben je chantabel", aldus de psycholoog. "Het feit dat je omkoopbaar bent, is natuurlijk een ongewenste situatie op de werkvloer. Neem je verantwoordelijkheid en zorg dat je niet meer in contact komt met degene op wie je verliefd bent geworden."

3. Maak het bespreekbaar

Op het moment dat het niet lukt je gevoelens te onderdrukken, schakel dan hulp in, adviseert Prins. "Wees eerlijk, bespreek het met je leidinggevende en zorg dat je wordt overgeplaatst naar een andere afdeling of filiaal. In sommige gevallen is dat misschien niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je docent bent. Maar zorg er dan in elk geval voor dat je geen les meer geeft aan degene op wie je verliefd bent geworden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Verliefd op een collega: 'Op werk had niemand iets door'