Economie

Beter Bed sluit twee ketens

22 januari 2014 08:19 Aangepast: 06 september 2015 13:40

Beter Bed sluit dit jaar de filialen van zijn ketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux.


Door zich te richten op de formules Beter Bed en BeddenReus hoopt het bedrijf de moeilijke marktomstandigheden in Nederland en België beter te kunnen doorstaan. Dat maakte de beursgenoteerde beddenspecialist woensdag bekend.

Aanpassen aan crisis
Bestuursvoorzitter Ton Anbeek gaf in een toelichting aan dat het in totaal om circa 40 filialen gaat. Hoeveel banen er bij de operatie verloren gaan, kon hij niet zeggen. Beter Bed zal proberen personeel over te plaatsen naar andere winkels, maar dat zal zeker niet in alle gevallen lukken, aldus Anbeek. De sluiting maakt deel uit van de langer lopende strategie om het winkelbestand in Nederland aan de crisis aan te passen.

In totaal sloot het bedrijf in de zes Europese landen waar het actief is vorig jaar 119 winkels. Er werden 75 nieuwe filialen geopend. De meeste winkelsluitingen (32) vonden plaats in Spanje. Het concern beheerde eind vorig jaar in totaal 1175 winkels.

Laag consumentenvertrouwen
Beter Bed hield ook vorig kwartaal onverminderd last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen. De omzet van het beddenconcern zakte in het vierde kwartaal met 10 procent tot 90,8 miljoen euro. De opbrengsten van winkels die langer dan een jaar open zijn nam met ruim 9 procent af. Die vergelijkbare omzet kromp in Nederland met ruim 16 procent.

Beter Bed verwacht in heel 2013 een nettowinst te hebben geboekt van 8,2 miljoen euro. De winst, die 43 procent lager is dan in 2012, werd gedrukt door 7,5 miljoen euro aan eenmalige lasten. Die ontstonden door de sluiting van de twee ketens en andere reorganisatiekosten. In het vierde kwartaal verwacht Beter Bed quitte te hebben gespeeld.

ANP
`