Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Strijd om EU-agentschap: Nederland belooft nieuwbouw op Zuidas

De Amsterdamse Zuidas. Beeld © Archieffoto ANP

Nederland investeert 10 miljoen euro én is bereid om een nieuw gebouw aan de Amsterdamse Zuidas neer te zetten als het lukt om het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) binnen te halen.

Dat hebben minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en 'EMA-ambassadeur' Wouter Bos (bestuursvoorzitter VU) bekend gemaakt in Brussel bij de officiële presentatie van de bieding. Het EMA zetelt nu in Londen, maar moet vanwege brexit verhuizen naar een ander lidstaat. 

Farmaceuten volgen

Nederland ​heeft stevige concurrentie. Zo dingen onder andere Frankrijk, Italië en Spanje mee naar de komst van het EMA, dat gaat over het beoordelen en toelaten van medicijnen op de Europese markt. Het EMA is nu gevestigd in Londen, samen met een groot aantal farmaceutische bedrijven die de Nederlandse regering maar al te graag hier zou zien.

Amsterdam heeft voor de bieding een video gemaakt waarin de stad en Nederland worden aanbevolen:

"De komst van het EMA naar Nederland levert ons land veel banen en bedrijvigheid op", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen RTL Z. "Naast de inhoud van het werk, gaat het om 900 directe en 1500 indirecte banen. Ook andere ondernemingen profiteren: het EMA levert nu in Londen 36.000 hotelovernachtingen per jaar op."  

Nieuw kantoor

Het opvallendste lokkertje van Nederland: de belofte van een hagelnieuw gebouw aan de Zuidas. Het Rijksvastgoedbedrijf denkt aan een duurzaam gebouw van negentien verdiepingen. De kosten daarvan worden geschat op 250 tot 300 miljoen euro, waarvoor het EMA een 'marktconforme' huur moet betalen, mogelijk met een overgangsperiode. 

De EU-lidstaten besluiten in november over de toewijzing.