Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Garnalenbedrijf Heiploeg failliet

Beeld © ANP

De Nederlandse garnalenleverancier Heiploeg, de grootste van Europa, is failliet verklaard. Het bedrijf denkt in afgeslankte vorm als Heiploeg International een doorstart te kunnen maken, als onderdeel van het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas.

90 ontslagen
In totaal worden er 60 voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg in Groningen geschrapt, dat zijn volgens directeur Hans Wielinga circa 90 "collega's met een vast dienstverband". Volgens het bedrijf wordt de werkgelegenheid van circa 300 mensen in de provincie door de doorstart behouden. al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.

De directie van Heiploeg, die naast Wielinga verder bestaat uit Edo Abels, kon desgevraagd niet tegen het ANP zeggen of er een loonoffer wordt gevraagd. "Maar we gaan de voorwaarden in lijn trekken met andere bedrijven", aldus Abels. Heiploeg heeft in het Groningse Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk. 

De buitenlandse takken, Heiploeg is onder meer actief in Marokko, Suriname en India, gaan via een aandelenovername naar Parlevliet & Van der Plas. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt wilde Heiploeg niet zeggen. Morubel, de Belgische dochter van het concern, gaat zelfstandig verder.

Boete
Heiploeg kreeg recent een boete van 27 miljoen euro opgelegd van de Europese Commissie voor verboden prijsafspraken. De boete blijft in de failliete bv zitten, daardoor is de kans klein dat deze volledig wordt betaald.

Die boete zorgde er samen met de steeds groter wordende schulden voor dat het bedrijf het hoofd niet meer boven water kon houden. Het bedrijf begon in 1949 met haringhandel in Nederland. Wereldwijd zijn er momenteel 3000 mensen in dienst. 

 

Bron: RTL Z/ANP