Geld en Werk

Ergens anders wintersporten dan in Oostenrijk? Ga heliskiën in IJsland

05 februari 2017 10:00 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Oostenrijk is al jaren de populairste wintersportbestemming voor Nederlanders, ook voor de Koninklijke familie. Beeld © Archieffoto ANP

Het is al jaren met afstand de populairste wintersportbestemming: Oostenrijk. Voor diegenen die de standaard zaken als gröstl en kaiserschmarrn zat zijn: we hebben wat alternatieven op een rij gezet.

De kenners die wij spraken zijn eensgezind: heliskiën in IJsland is dé wintersportvakantie voor mensen die een goed verhaal willen vertellen op verjaardagen en niet op een cent meer of minder hoeven te letten. "IJsland is bijzonder qua natuur", legt Bert Romani van de Nederlandse Skivereniging uit. Omdat er geen skiliften zijn, moet je omhoog lopen of afgezet worden met een heli. "Het is een combinatie van stoer en exclusief", verklaart Romani de aantrekkingsfactor voor thrillseekers.

Ook Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur van Bergen Magazine, ziet dat toeroperators steeds meer reizen organiseren voor avonturiers op zoek naar natuursneeuw. "Dan wordt je als skiër met een boot afgezet in een fjord in Noorwegen, waar je omhoog klimt om vervolgens met uitzicht op de oceaan naar beneden skiet."

Thumbnail

Bij heliskiën wordt je door een helicopter boven aan de piste afgezet. (Beeld: Getty Images)

Voor wie écht iets heel anders wil, adviseert Jessica Koorman van reisorganisatie TUI Fins Lapland: "Daar ga je niet zo zeer naar toe voor de wintersport, maar voor het avontuur zoals sneeuwscootersafari's, hondensleeën of ijsvissen." En natuurlijk het noorderlicht, voegt ze nog toe.

Aziatische of Amerikaanse poedersneeuw

"Echt exotisch is Hokkaido, het noordelijkste eiland van Japan", tipt Vandevoorde nog. En met de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang staat ook Zuid-Korea op het lijstje van de happy few. En in China worden al dure resorts uit de grond gestampt om toeristen te trekken, vertelt Romani. "Dan kom je toch met een ander verhaal thuis dan 'ik ben een weekje in Gerlos geweest'."

Thumbnail

De Rocky Mountains zijn al jaren in trek bij wintersporters. (beeld: Getty Images)

Wie z'n vakantie liever afrekent in dollars, kan voor poedersneeuw (de helikopter is optioneel) ook terecht in de Amerikaanse of Canadese Rocky Mountains, waarbij de laatste steeds populairder worden volgens Vandevoorde. "Ah man, dat is precies zoals surfen op een golf, je zweeft over de sneeuw", beschrijft hij het verschil met de opgespoten sneeuw in veel Europese wintersportgebieden. Vereiste is wel "dat je echt goed moet kunnen skiën, als je niet geoefend bent blijf je steken en val je om."

Italiaans eten in trek

Maar natuurlijk kan er ook in Europa fijn gewintersport worden, waarbij Italië al jaren geldt als betaalbaar alternatief voor wintersporters die eens wat anders willen dan de traditionele Alpenlanden. Dat komt vooral door het lekkere eten en omdat het niet al te duur is. "In Frankrijk betaalde ik vorige week 4,8 voor een kop slechte koffie, in Italië heb je een cappucino voor 1,5", geeft Romani als voorbeeld. Volgens hem zijn het vooral wat ervarener skiërs die voor Italië kiezen.

Een andere groep die Oostenrijk, waar zo'n 60 procent van alle Nederlandse wintersporters naar toe gaat, steeds meer links laat liggen zijn de millenials, vertelt reisjournalist Vandevoorde. Hij houdt bij het schrijven van verhalen ook rekening met die doelgroep, die volgens hem geen zin meer heeft in een skipas voor zeven dagen. "Dat vinden ze te duur, ook omdat ze wat anders willen dan de hele dag op de piste staan", legt hij uit. Dat andere bestaat volgens hem uit wellnessarrangementen, sneeuwschoenwandelen en zelfs sneeuwyoga. "Dat pakken ze in Frankrijk, Zwitserland en Italië toch beter aan dan in Oostenrijk", zegt Vandevoorde.

Oostenrijk blijft populair

Ook bij TUI zien ze de liefde voor eten terug in stijgende belangstelling voor Italië, vertelt Jessica Koorman die verantwoordelijk is voor de wintersportvakanties bij de reisorganisatie. Maar Oostenrijk blijft populair, omdat én gezinnen én mensen die ook willen feesten er terecht kunnen: "Het land staat bekend om de gezellige sfeer, onder meer door de apres ski", vertelt Koorman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van