Geld en Werk

Provincie laat brugwachters 'middeleeuws' wurgcontract tekenen

10 februari 2017 21:14 Aangepast: 13 februari 2017 08:28
Beeld © iStock

Brug- en sluiswachters zijn boos: de provincie Noord-Holland wil bezuinigen. Daarom zijn hun banen weggehaald bij het uitzendbureau en uitbesteed aan een bedrijf dat het goedkoper kan. Daar mogen de brug- en sluiswachters hun werk blijven doen, maar dan moeten ze wel 25 procent van hun salaris inleveren en een wurgcontract te tekenen.

Jolanda Wiersma doet haar werk al negen jaar. Verslaggever Bart Reijnen vaart samen met haar op haar vrije middag langs haar collega's.

"Goeiemiddag Hans! Ik zou graag een openingetje willen door de Kooibrug", roept ze via de marifoon naar haar collega. "Jahoor, is voor elkaar! Ga er lekker doorheen!", antwoordt deze terug.

Het ziet eruit als een gemoedelijk oer-Hollands tafereel, maar dat kan vanaf april zomaar afgelopen zijn. Willen Wiersma en haar collega's de sluizen blijven verdienen, dan moeten ze een vierde van hun salaris inleveren. "Wie fulltime werkt, gaat er bijna 600 euro op achteruit", zegt ze.

Liever kijken dan lezen?

'Middeleeuws contract'

En dat is niet de enige verslechtering die haar te wachten staat, verklaart arbeidsjurist Mieke den Hollander van vakbond Nautilus-FNV. "Ik heb het een paar keer nagelezen, want dit was zo'n slecht contract... Dat kom je niet vaak tegen."

"Ik denk dat ik het woord 'middeleeuws' zou gebruiken, zo slecht is dit contract", zegt ze. De nieuwe werkgever biedt Wiersma en haar collega's een 0-urencontract aan met een verbod om bij andere werkgevers werkzaam te zijn. Besluiten ze om op te stappen, dan mogen ze tot een jaar na ontslag niet werken voor een ander bedrijf in dezelfde sector. Doen ze dat wel, dan krijgen ze een boete van 10.000 euro.

En dat is niet alles: willen de brugwachters gebruik maken van bijscholing via hun werkgever, dan moeten ze deze diploma's na afloop van het contract weer inleveren. 

Provincie Noord-Holland voelt zich niet verantwoordelijk

De organisatie die dit bureau heeft ingehuurd, is de provincie. Een overheidsinstantie, dus. "De overheid en zeker ook de minister propageren dat het anders moet en we beter moeten omgaan met mensen. En dan geef je zelf het slechtste voorbeeld", zegt arbeidseconoom Ton Wilthagen.

Maar de provincie trekt zijn handen van het probleem af. Noord-Holland laat aan RTL Z weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor de brug- en sluiswachters, want zij zijn in dienst bij het bedrijf en niet bij de overheidsinstantie.

Wiersma baalt. "Eigenlijk komt de aanbesteding uit mijn zak vandaan, want de werknemers betalen. De provincie is goedkoper uit, maar ik betaal het gelach."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore