Geld en Werk

Werkgevers: cao-lonen 1,5 procent omhoog

04 februari 2014 12:48 Aangepast: 06 september 2015 14:14

De cao-lonen gaan dit jaar met ongeveer 1,5 procent omhoog. Dat voorspelt werkgeversvereniging AWVN dinsdag op basis van gemaakte cao-afspraken en lopende onderhandelingen met vakbonden.

Volgens de organisatie zijn er al voor ruim 1 miljoen werknemers cao-afspraken gemaakt dit jaar. Daar is een gemiddelde loonstijging van 1,2 procent op jaarbasis uitgekomen. ,,Gegeven de iets oplopende trend in het cao-overleg komt AWVN uit op een voorspelling van 1,5 procent voor het gehele jaar'', aldus de vereniging.

AWVN noemt de eis van vakbond FNV van 3 procent loonsverhoging onrealistisch. ,,Werkgevers begrijpen dat werknemers, na enkele jaren van koopkrachtverlies, meer hechten aan een hogere contractloonstijging. Maar het kan niet zo zijn dat de rekening van de recessie en het door de overheid veroorzaakte koopkrachtverlies eenzijdig bij werkgevers wordt neergelegd.''

Confrontatiekoers
De door vakbonden gehanteerde ,,confrontatiekoers met stakingen'' is volgens de werkgeversorganisatie contraproductief, slecht voor het bedrijfsleven en voor de werkgelegenheid.

Dit jaar moeten ongeveer 425 collectieve contracten worden vernieuwd voor bijna 3 miljoen werknemers. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore