Geld en Werk

Heineken verkoopt meer bier, presteert beter dan verwacht

26 oktober 2016 08:19 Aangepast: 30 juli 2017 00:00
De productielijn van Heineken in Den Bosch. Beeld © ANP

Bierbrouwer Heineken heeft in het afgelopen kwartaal op eigen kracht weer meer bier weten te verkopen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral duurdere biertjes gingen er beter in bij Europese en Amerikaanse consumenten.

Met een autonome verkoopplus van 2 procent presteerde het bedrijf beter dan waar analisten rekening mee hielden. Vooral in West-Europa, Amerika en Azië werd meer bier aan de man gebracht. In Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa daalden de opbrengsten juist.

Eerder gaf Heineken aan dat marges in de tweede jaarhelft zouden krimpen en dat de autonome omzetgroei mogelijk op nul zou uitkomen.

Premium segment doet het goed

Het totale biervolume groeide met 5,4 procent tot 54 miljoen hectoliter. Tot en met het derde kwartaal vloeide er 151 miljoen hectoliter uit de kraan van de brouwer. De groei in het premium segment viel 3,5 procent hoger uit.

Topman Jean-François van Boxmeer noemde de resultaten van Heineken 'robuust', afgezet tegen een sterke tweede jaarhelft van 2015. Aandeelhouders van Heineken stemmen in april volgend jaar overigens over een nieuwe termijn voor de bestuursvoorzitter.

1,2 miljard winst

Over de eerste negen maanden van het jaar zette Heineken een winst van 1,2 miljard euro in de boeken, inclusief de eerder gemelde afschrijving van 233 miljoen euro. Een jaar eerder kwam de winst over de eerste drie kwartalen uit op krap 1,8 miljoen euro, geholpen door 379 miljoen euro vanwege de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque.

Heineken handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar, waarbij het een hogere operationele marge voorziet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore