Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen wil voor eind 2016 alle sjoemeldiesels repareren

07 oktober 2015 06:33 Aangepast: 07 oktober 2015 08:24
Beeld © EPA

Volkswagen wil in januari beginnen met het terugroepen van dieselauto's waar de software van is gemanipuleerd om emissietesten te misleiden. Eind 2016 zouden alle verdachte diesels van het concern dan gerepareerd moeten zijn.

De fabrikant moet vandaag haar herstelplannen indienen bij het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), de Duitse dienst wegverkeer. Die bepaalt of auto's de weg op mogen in Duitsland, haar oordeel is van groot belang omdat het wordt overgenomen door alle andere Europese landen. Als de KBA niet instemt met de herstelplannen van Volkswagen mogen de verdachte diesels van het concern de weg niet meer op.

Bij de meeste van de 11 miljoen verdachte auto's hoeft waarschijnlijk alleen maar een software-update te worden uitgevoerd, maar bij sommige moeten misschien zwaardere reparaties worden gedaan. "In uiterste gevallen zullen we de auto’s ombouwen, uiteraard zonder dat dit de klanten geld zal kosten", zei topman Matthias Müller tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Om de reparaties te kunnen betalen gaat het bedrijf extra bezuinigen, zei hij gisteren tegen zijn personeel. Hij hintte daarbij ook op het ontslaan van personeel.

Sinds gisteren kunnen bezitters van diesels van Volkswagen, Audi, Seat en Škoda hun chassisnummer invoeren op een site van importeur Pon om te kijken of er in hun auto ook sjoemelsoftware is geïnstalleerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore