Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ziggo bijna net zo groot in vaste telefonie als marktleider KPN

Ziggo fuseerde vorig jaar met KPN-concurrent Vodafone. Beeld © Archieffoto ANP

Kabelmaatschappij Ziggo heeft marktleider KPN bijna ingehaald waar het gaat om vaste telefonie. Opmerkelijk, want het aantal aansluitingen voor vaste telefonie daalt en telecomproviders halen steeds minder omzet uit vaste telefonie.

Het verschil tussen de twee grootste aanbieders KPN en Ziggo was eind maart nog maar 1 procentpunt, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. Samen hebben de twee bedrijven ruim 80 procent van de markt in handen. 

Ziggo zag het marktaandeel in het eerste kwartaal met 0,3 procentpunt oplopen naar 40,7 procent. KPN verloor 0,1 procentpunt en kwam op 41,7 procent uit. Tele2 is de nummer drie met een marktaandeel van 4,6 procent. Het totale aantal aansluitingen voor vaste telefonie nam opnieuw af, met 0,4 procent naar ruim 6,2 miljoen.

Omzet omlaag

Vaste telefonie leverde telecombedrijven in het eerste kwartaal 263 miljoen euro aan omzet op. Dat is 3,4 procent minder dan een jaar eerder. Er werd minder gebeld en de prijzen waren lager dan vorig jaar.

De daling van de opbrengsten is al sinds 2013 aan de gang. Voor heel 2017 rekent Telecompaper op een afname van meer dan 6 procent.