Economie

Goedkoop een hotel regelen via een site, wat is daar mis mee?

18 februari 2014 13:28 Aangepast: 06 september 2015 14:18

Boekingsites zoals Booking.com of Expedia: ze zijn handig om snel én voordelig een hotel te boeken. Tenminste, dat denken we. Toch zijn de hotels er helemaal niet zo blij mee. Ze klagen over de torenhoge commissies die zulke sites vragen. Volgens hen worden hotelkamers niet goedkoper, maar juist duurder door boekingsites. Is dat waar? Verslaggever Bart Reijnen legt uit.

Wat is het probleem met boekingsites?
Dat ze gratis lijken, maar dat niet zijn. Boekingsites zoals Booking.com, Hotels.com of Expedia laten hotels betalen voor elke kamer die via hen geboekt wordt. Zo vraagt Booking.com gemiddeld 16 procent van de kamerprijs. Op sommige momenten kan dat oplopen tot 30 procent. Voor een hotelkamer van 100 euro, moet het hotel dan dus 30 euro afdragen. Dat moeten de hotels doorberekenen in de prijs, zeggen ze.

Maar als hotels dat niet willen, waarom breken ze dan niet met die sites?
Volgens de hotels is het daarvoor te laat. De boekingsites zijn de afgelopen jaren te groot en belangrijk geworden. De meeste hotels krijgen ruim de helft van hun kamers geboekt via zulke sites. Wie stopt met boekingsites moet dus van de ene op de andere dag een enorm gat vullen.

Lopen de hotels niet te zeuren?
Een beetje wel, ze hebben de afgelopen jaren zelf hun websites verwaarloosd. De meeste hotelsites zijn onoverzichtelijk, en je kan er moeilijk boeken. Toch is het niet alleen gezeur, de hotels krijgen inmiddels bijval uit Duitsland. Daar heeft de kartelwaakhond de macht van de grootste boekingsite, HRS.de, aan banden gelegd. HRS verbood hotels om zelf ergens anders een lagere prijs aan te bieden. Dat mag niet meer.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`