Geld en Werk

In heel Nederland meer mensen aan het werk én meer vacatures

25 november 2016 02:01 Aangepast: 29 juli 2017 16:30
Beeld © ANP

In alle provincies van Nederland nam in het derde kwartaal het aantal vacatures toe. Opvallende stijgers zijn Zeeland, Drenthe en Flevoland. Dat geeft ook spanning op de arbeidsmarkt: per vacature zijn er minder mensen die werk zoeken.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De werkloosheid in Nederland was in het derde kwartaal gemiddeld 5,6 procent, maar tegenover de 7,1 procent van de provincie Groningen staat een werkloosheidspercentage van slechts 3,5 procent in Zeeland.

Zeeland was ook de provincie waar het aantal openstaande vacatures de laatste drie jaren het sterkst steeg: met maar liefst 319 procent, ruimschoots een verviervoudiging dus. In Drenthe en Flevoland verdrievoudigde het aantal openstaande vacatures.

In Zeeland is het aantal werklozen en vacatures ongeveer gelijk. Daarmee is de arbeidsmarkt daar krap. Heel anders is dat in Zuid-Holland, daar waren er vijf werklozen per openstaande vacature.

Aantal banen stijgt relatief meest in Noord-Holland

Het aantal banen nam van 2013 tot 2015 in absolute zin het meest toe in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, maar dat zijn ook de provincies met de meeste inwoners.

In relatieve zin steeg het aantal banen het meest in Noord-Holland: met 3,7 procent. In Noord-Brabant was de groei 2,4 procent en in Zuid-Holland, Groningen en Friesland 2,1 procent.

Amsterdam

Uitschieter was de regio Groot-Amsterdam, waar tussen 2013 en 2015 het aantal banen met 46.000 steeg tot meer dan 900.000. Dat is ongeveer net zoveel als in de hele provincie Gelderland. Met name in de gemeente Amsterdam was de toename groot.

Ook in de Noordbrabantse steden Eindhoven en Tilburg steeg het aantal banen relatief fors.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore