Geld en Werk

Jaar cel voor malafide belastingadviseur

14 april 2015 11:49 Aangepast: 06 september 2015 16:09

Een malafide belastingadviseur uit Overijssel moet een jaar de cel in. Doordat de man ruim achtduizend belastingaangiften verkeerd invulde, liep de Belastingdienst 1,8 miljoen euro mis.

Uit het vonnis blijkt dat de vijftigjarige belastingadviseur van 2008 tot in 2012 vanuit Enschede, Apeldoorn en Borne ruim 8000 belastingaangiften verzorgde. Omdat hij te hoge zorgkosten en buitengewone uitgaven invulde, kregen zijn klanten ten onrechte geld terug van de fiscus.

Volgens het Openbaar Ministerie verdiende de man met zijn activiteiten 50 euro per aangifte, ofwel 400.000 euro. Die inkomsten gaf hij niet op aan de fiscus, maar leende hij uit tegen 7 procent rente.

Gisteren veroordeelde de rechtbank in Almelo de man tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is een geldbedrag van ruim 122.000 euro dat bij hem in contanten werd aangetroffen, verbeurd verklaard.

Vorig jaar meldde RTL Z dat er sprake was van een opmerkelijk aantal veroordelingen van malafide belastingadviseurs. Als zij worden gesnapt, zijn ook hun klanten de klos. Belastingplichtigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun aangifte, ook als deze door een adviseur is ingevuld.

RTL Z / Mathijs Smit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore