Geld en Werk

Pas op voor malafide belastingadviseur

21 maart 2014 17:13 Aangepast: 06 september 2015 14:29

Bent u een van het groeiende aantal Nederlanders dat uw belastingaangifte uitbesteedt aan een belastingadviseur? Pas dan goed op, want er zit ook kaf onder het koren.

Dat blijkt uit een opmerkelijk aantal gevallen van malafide belastingconsulenten, die recent in het nieuws kwamen. In januari bleek een Leidse belastingadviseur honderden klanten te hebben gedupeerd. In februari werd een adviseur uit het Overijsselse Overdinkel die tientallen ondernemers had opgelicht, tot 5 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

En begin deze maand kreeg een belastingadviseur uit Enschede ruim anderhalf jaar celstraf, wegens het moedwillig verkeerd invullen van ruim drieduizend aangiften van particulieren. Door verzonnen zorgkosten op te voeren, kregen zijn klanten honderden tot duizenden euro’s terug van de belastingdienst. In totaal keerde de fiscus voor bijna 3,5 miljoen euro teveel uit.

Ingezet op bestrijding
De Belastingdienst kan geen cijfers geven over malafide belastingadviseurs, zodat het onzeker is of zij zich steeds vaker manifesteren. Wel is de laatste tijd als gevolg van toenemende toeslagen-, belasting- en faillissementsfraude, steeds sterker ingezet op de bestrijding van hiervan. Uit onderzoek door RTL Nieuws komt in elk geval naar voren dat het verschijnsel niet van vandaag of gisteren is. Ook in het recente verleden kwamen malafide belastingconsulenten regelmatig in het nieuws.

Als zij gesnapt worden, zijn zij niet de enige die moeten boeten. Ook voor hun klanten kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Uit de verhoren door de FIOD van zeven klanten van de onlangs veroordeelde belastingadviseur uit Enschede blijkt, dat zij zich volstrekt niet bewust waren van de fictieve bedragen die de 63-jarige man opvoerde als aftrekpost. Maar omdat zij ten onrechte belastingteruggaven ontvingen, moeten zij die wel terugbetalen.

Want niet de sjoemelende belastingadviseur is eindverantwoordelijk, maar zijn klant. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat het in het Enschedese geval ging om bedragen van enkele honderden tot vele duizenden euro's. Door de terugbetaling kwamen veel klanten in de betalingsproblemen.

Lastig te voorkomen

Het blijkt nog helemaal niet zo makkelijk om te voorkomen dat je in handen valt van een rommelende belastingadviseur. In tegenstelling tot de beroepsgroep van artsen en zorgverleners bestaat er geen handige website met een zwarte lijst of register van personen waartegen een (tucht)rechtelijke maatregel is getroffen. En er is ook geen garantiefonds, zoals bij reisbureaus, waar je de schade kan verhalen als het mis gaat.

Wel kunnen klanten controleren of hun consulent is aangesloten bij een branchevereniging, zoals de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) of het Register Belastingadviseurs (RB). Volgens beleidsdirecteur Michel Hamer controleert de NOAB streng op kwaliteitseisen.

Kwaliteitseisen
Zo moeten de betaal- en leveringsvoorwaarden in orde zijn, wordt gecheckt of leden zich permanent blijven bijscholen, en is er tuchtrecht voor de gevallen waarin er mogelijk toch iets mis gaat. Daar wordt ook daadwerkelijk op gehandhaafd; afgelopen jaren werden enkele tientallen leden geroyeerd. “Maar uiteindelijk zijn er nooit garanties te geven, omdat het uiteindelijk toch gaat om de ethische standaarden van de individuele adviseur”, erkent Hamer.

De beste manier te controleren of je belastingadviseur zuiver op de graat is, is wellicht ervoor te zorgen dat je achteraf een kopie van de belastingaangifte krijgt, en deze goed te controleren of daar de juiste bedragen en rekeningnummers zijn ingevuld. Maar daarmee gaat een deel van het voordeel van het gemakkelijke uitbesteden van de belastingaangifte wel in rook op.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore