Economie

CDA eist opheldering Cubaanse lening

24 februari 2014 14:15 Aangepast: 06 september 2015 14:21
Beeld © EPA

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt eist opheldering over de mogelijke kwijtschelding door de Nederlandse overheid van miljoenen aan achterstallige rentebetalingen door Cuba.

In het reisverslag van zijn bezoek aan Cuba begin dit jaar repte minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over ‘een akkoord over een bilaterale schuld’ van 42 miljoen euro. Uit antwoorden van de minister op eerdere Kamervragen van Omtzigt en zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma blijkt dat het gaat om een schuld die ruim tien jaar geleden ontstond.

Herverzekerd risico
Destijds sloot een Cubaanse staatsbank een miljoenenlening bij een Nederlandse bank, maar stopte al snel met de betalingen van rente en aflossing. Omdat de lening was verzekerd bij kredietverzekeraar Atradius die het risico had herverzekerd bij de Nederlandse Staat, draaide de Nederlandse belastingbetaler uiteindelijk voor de schade op. Na jarenlange pogingen om de schade te verhalen, wist Atradius eind vorig jaar uiteindelijk een terugbetalingsregeling te treffen.

Rabobank
Op basis van eigen onderzoek vermoedt Omtzigt dat het gaat om een oorspronkelijke kredietfaciliteit van ruim 38 miljoen euro die Rabobank in 2003 verschafte aan Banco Nacional de Cuba. Gerekend met een rente van 5 procent zou die lening in tien jaar zijn opgelopen tot 62 miljoen euro. Omdat het huidige akkoord volgens minister Timmermans een hoofdsom van bijna 43 miljoen betreft, vermoedt Omtzigt dat de aanvankelijke schuld inclusief rente al fors is afgeboekt.

Omtzigt tekent aan dat het niet volledig zeker is dat de oorspronkelijke lening 38 miljoen bedroeg. “Ik ben er redelijk zeker van, maar vast staat dat Cuba alleen al met de huidige terugbetaalregeling wordt gematst. ” Uit de antwoorden van Timmermans blijkt dat Cuba de komende twaalf jaar 41 miljoen terugbetaalt. “Dat is niet eens genoeg voor de hoofdsom, laat staan rentebetalingen”, onderstreept Omtzigt desgevraagd.

Kwijtschelden
Het Kamerlid vermoedt dat een substantieel deel van de schuld wordt kwijtgescholden, omdat de deal de deur openzet naar hernieuwde kredietverzekeringen voor Cuba. Daardoor wordt het voor Nederlandse ondernemingen makkelijker om te exporteren naar het land. ‘Bovendien hecht Timmermans er klaarblijkelijk aan om de banden met Cuba weer aan te halen.”

Omtzigt erkent dat Nederland niet het enige land zou zijn dat schulden van Cuba deels kwijtscheldt. “Dat hebben Rusland en Venezuela, en mogelijk China ook gedaan. Maar in die landen wordt het gewoon gezegd. Bij ons wordt het niet gemeld, ook niet aan het parlement.” Vandaag dient het Kamerlid daarom een nieuwe reeks Kamervragen in, waarin hij opheldering vraagt over de Cubaanse schuldendeal.     

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`