Economie

Macht ligt niet bij Rusland, maar bij Europa

03 maart 2014 12:11 Aangepast: 06 september 2015 14:23

Rusland is economisch afhankelijker van ons dan wij van hen. Peter van Zadelhoff zocht het uit.

Wat zijn de mogelijkheden die Rusland heeft om ons, het Westen, onder druk te zetten? Die zijn best groot, want Rusland is een absolute grootmacht op het gebied van olie en gas:

- 2de gasproducent ter wereld
- 3de olieproducent ter wereld
- grootste gasvoorraad ter wereld

De gasvoorraad van Rusland is schier onuitputtelijk, die is het dubbele van wat Qatar heeft en hij is ongeveer 40 keer zo groot als die in Nederland. Dat maakt Rusland een grote macht op gebied van olie, maar vooral van gas.

Thumbnail

Olie en gas worden vooral naar Europa geëxporteerd, Duitsland, Italië en Frankrijk zijn met name afhankelijk van Russisch gas. Maar liefst 36 procent van het aardgas dat Duitsland nodig heeft, komt uit Rusland. Voor Italië is dat 27 procent en voor Frankrijk 23 procent.

Nederland heeft natuurlijk eigen gas. Dus wij importeren niet zo heel veel uit Rusland, maar je kunt grofweg zeggen dat Europa voor eenderde afhankelijk is van Russisch aardgas.

Dat betekent echter niet dat de macht ligt bij Rusland, integendeel. De kracht van Rusland is direct de zwakte: het land is eenzijdig gericht op olie en gas. Olie en gas zijn goed voor 70 procent van de totale export en meer dan de helft van de inkomsten van de Russische overheid. Daarvan komt 80 procent uit Europa. Daarmee komt dus 40 procent van de inkomsten van de Russische overheid uit Europa.

Dus: er is wederzijdse afhankelijkheid, maar Rusland is afhankelijker van Europa dan andersom. Europa wordt ook minder afhankelijk van Rusland door gas uit andere landen te halen (zoals Algerije en Noorwegen) en door alternatieve energie te ontwikkelen.

De vraag is of Rusland zich dit conflict kan veroorloven. De economie groeit nauwelijks. Vorig jaar was er zelfs een recessie. Voor dit jaar zijn de verwachtingen matig. De Wereldbank houdt het op een groei van 3 procent dit jaar, de Russische Centrale Bank op 1,5 procent. Het IMF verlaagde onlangs de groeiverwachting tot 2 procent dit jaar.

Thumbnail

Het wantrouwen jegens Rusland wordt nog beter weerspiegeld in de roebel. Die daalt al tijden in koers. Vandaag greep de Russische Centrale Bank in door de rente te verhogen naar 7 procent. Rusland kan de roebel steunen, maar dat is niet goed voor de economie.

Thumbnail

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`