Geld en werk

Bankdirecteur gooit roer om en begint lunchroom: horeca altijd al leuk

20 november 2016 09:50 Aangepast: 19 januari 2019 15:21
Rian van Hee en zijn medewerkster Anneke Beeld © Spring

Ruim 26 jaar werkte Rian bij ABN Amro, hij begon als hypotheekadviseur en werd uiteindelijk directeur van het kantoor in het Zeeuwse Goes. Maar bij de zoveelste reorganisatie kreeg hij geld mee en begon een nieuw leven, met lunchroom Spring in Gent. Zijn aanrader: garnalenkroketten.

Ook al werkte Rian van Hee meer dan een kwart eeuw bij de bank, de horeca zat hem toch altijd in het bloed. Zo had hij al eens twee jaar met zijn toenmalige partner een café in Brugge. Maar dat was niet te combineren met zijn baan bij ABN Amro, waar hij toen nog helemaal voor ging.

Later merkte Rian dat hij het niet meer naar zijn zin had bij de bank. Na de naar eigen zeggen tiende reorganisatie in tien jaar tijd kreeg hij de vraag of hij belangstelling had voor een nieuwe functie. Maar hij besloot het roer om te gooien. Omdat hij er al zo lang werkte kreeg hij een zak geld mee, waardoor hij een nieuw begin kon maken.

Spring, een nieuw begin

Daarmee was de naam voor zijn zaak gekozen: Spring. Grappig is dat dat ook de naam was van de reorganisatie bij ABN waarbij hij de bank verliet.

Van Hee woonde bij Gent en had op twee zaken zijn oog laten vallen, maar de eerste viel af omdat die te groot was. Ik moest dan meteen weer met veel personeel beginnen en dus de manager uithangen, zegt hij. En daar had hij geen zin in.

Alleen overdag open

De zaak die hij uiteindelijk wél overnam is een stukje kleiner. Hij kon het tot nu toe af met één medewerkster, binnenkort gaat hij op zoek naar een tweede. Zelf staat hij ook in de zaak, daar doet hij alles, van het bedenken van de kaart tot het maken van gerechten en bedienen aan tafel.

Opmerkelijk is dat Spring alleen overdag open is, omdat Rian acceptabele werkuren wilde. Geen nachtleven of werken in het weekend. Dan kom je al snel uit met iets rond de lunch, verklaart hij zijn keuze voor een lunchroom.

Lokale producten

Hij probeert zich te onderscheiden door dingen op de kaart te zetten die andere zaken niet hebben. Zo heeft hij veel lokale producten. Zijn koffie koopt hij bij een koffiebrander uit Gent, zijn aanrader zijn garnalenkroketten die hij bij een kleine ondernemer uit het Zeeuws-Vlaamse Oostburg koopt. De ambachtelijke kroketten zijn de beste die Rian zelf ooit heeft geproefd.

Daarbij schenkt hij een goed glas wijn, dat koopt hij van een wijndomein in Zuid-Afrika dat vlakbij een Bed&Breakfast ligt van een oud-collega bij de bank. Hij ging er ook uit bij de reorganisatie Spring.

 

Thumbnail

Komt nu al rond

Van Hee begon in maart en nu al kan hij rondkomen van zijn lunchroom, dat is een half jaar eerder dan hij had gedacht. Aan het salaris dat hij als bankdirecteur bij ABN Amro kreeg zal hij niet meer komen, zegt Van Hee. Maar daar staat heel wat tegenover. Zo krijgt hij veel energie van het contact met gasten.

Niet al het geld dat hij meekreeg bij ABN zit in de nieuwe zaak en Rian denkt er al over om misschien een tweede zaak te beginnen. Dan moet hij dus meer personeel aannemen en wordt hij toch weer een beetje manager. Maar daarbij kan hij wel leunen op wat er naar zijn idee bij de bank niet goed ging.

''Je moet doen wat je belooft'', zegt hij, ''bij de bank was het pleasen van de aandeelhouder het belangrijkste'' en dat stoorde hem.

Eerst interieur aanpakken, daarna het terras

Bij Spring is er aan de binnenkant nog niet zo veel veranderd, met kleine accenten heeft Van Hee het naar eigen zeggen al een heel stuk warmer en huiselijker gemaakt. Niet meer de goedkope bedrijfskantine die het volgens hem hiervoor was. Eerst wil hij het interieur aanpakken en daarna het terras.

Nu kunnen er binnen 20 mensen zitten. Er komen ook veel klanten een broodje halen om dat later op te eten. Die inkomsten zijn goed voor 70 procent van de omzet.

Ontbijt, lunch en biertje in de middag

In de ochtend zitten er al mensen in de zaak, ze komen ontbijten met croissants of chocoladekoeken of komen een kopje koffie drinken nadat de kinderen naar school zijn gebracht en voordat ze naar hun werk gaan. Het drukst is het in de lunchpauze, tussen 11 en 2.

Maar Van Hee wil de middag doortrekken tot 18:00 uur, door gratis wifi aan te bieden, zodat studenten bij hem hun opdrachten kunnen uitvoeren, en door weekbladen neer te leggen, voor ouders die een vrije dag hebben.

Van Hee schenkt ook bier, van een kleine brouwerij onder Gent.

'Veel mensen zijn bang de stap te zetten'

De overstap van bankdirecteur naar een lunchroom is groot, maar Van Hee kan het iedereen aanraden. ''Als ik om me heen kijk zijn er zo veel mensen die niet gelukkig zijn in hun werk, maar ze zijn bang om de stap te zetten. Iedereen moet zijn hart volgen, je moet toch werken tot je 67ste of langer, doe dat dan op een manier die je plezier brengt."

Hij is blij dat hij af is van beslissingen die anderen maken, ''nu mag ik het zelf doen''.

 

Thumbnail

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore