Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Uitstoot broeikasgassen op laagste niveau in decennia

Beeld © istock

De uitstoot van broeikasgassen was afgelopen jaar op het laagste niveau sinds 34 jaar. Ook stootten we een stuk minder CO2 uit; het minst sinds 1990.

Dankzij het warme weer hebben huishoudens minder aardgas verbruikt voor verwarming. Dat is niet zo gek, want 2014 was het warmste jaar sinds 1706. Ook is minder motorbrandstof verkocht. Aan de andere kant nam de uitstoot van elektriciteitsbedrijven weer toe omdat ze steenkool gebruikten en minder aardgas. Ten opzichte van 1990 is de uitstoot 15 procent lager, meldt het CBS.

Dankzij het warme weer stond de verwarming langer uit en is bijna 6 miljard kg minder CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Energiebedrijven stootten daarentegen wel ruim 2 miljard kilo extra uit omdat ze meer steenkool dan aardgas verstookten vanwege de lage prijs. Over het algemeen doet de elektriciteitsindustrie het sowieso niet erg goed; vanaf 2010 is het aandeel aardgas in de elektriciteitsproductie gedaald van 62 procent naar 48 procent in 2014. Het gebruik van het vervuilende steenkool nam toe van 19 procent naar 29 procent.

We stoten minder CO2 uit op de weg
Die grote uitstoot werd wel weer gecompenseerd doordat steeds meer auto’s op alternatieve brandstoffen rijden zoals elektriciteit en aardgas. Daardoor belandde er 2 miljard kilo minder CO2 in de lucht. Dit aantal wordt berekend aan de hand van het land waar wegverkeer tankt. Daarom valt dit cijfer nog wel wat te betwijfelen, want een deel van de diesel werd afgelopen jaar vermoedelijk over de grens gekocht nadat de accijns op diesel verhoogd werd.

In juni werd de overheid gedwongen zich strenger aan de klimaatafspraken te houden, nadat een zaak werd aangespannen door Urgenda en negenhonderd mede-eisers. De rechter besliste dat de overheid meer moet doen om te zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 ten minste 25 procent lager is dan in 1990. In 2014 was die reductie, mede dankzij het warme weer, 15 procent. De staat gaat in beroep tegen een rechterlijke uitspraak, zo werd vandaag bekend.

Bron: RTL Z / Saskia van Huijgevoort
Meer over