Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bazen van Nederland, zo hou je je personeel vast

Google besteedt veel tijd aan een goede sfeer op de werkvloer. Beeld © Getty

Uitgekeken op je baan of stiekem aan het kijken naar iets anders? Dan ben je niet de enige. Steeds meer werkgevers hebben moeite om hun personeel aan boord te houden. Maar daar is iets aan te doen, zeggen twee hoogleraren.

Bijna de helft van de werkgevers noemt het lastig om medewerkers te behouden, blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP en adviesbureau Berenschot. Het is een gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Sommige branches, zoals de gezondheidszorg, onderwijs, ICT, techniek en industrie, springen om personeel. Als er aan de andere kant dan mensen weglopen, komen bedrijven echt in de problemen.

Maar wat moet een werkgever nou doen om ervoor te zorgen dat jij je geluk niet elders gaat zoeken?

Thumbnail

1. Een eerlijk verhaal

"Het begint met een eerlijk verhaal als je binnenkomt", vertelt Paul Boselie. Hij is hoogleraar HRM aan de Universiteit Utrecht, en doet vooral onderzoek naar HR binnen publieke organisaties, zoals in de zorg, het onderwijs en de overheid.

Werkgevers moeten al bij het eerste sollicitatiegesprek duidelijk maken wat ze te bieden hebben. Hij doelt op onder meer de groeimogelijkheden, maar ook de werksfeer. "Ze moeten het niet mooier voorspiegelen dan het is."

2. Weg met tijdelijke contracten

Volgens Boselie zorgen tijdelijke contracten vaak voor onvrede onder personeel. Zeker in bedrijven waar de werkdruk hoog ligt, zoals in de zorg of in het onderwijs. Branches waar op dit moment een groot personeelstekort is.

"Wil een werkgever de sfeer gezond houden, dan moet die het personeel wel zekerheid bieden, ook in contractvormen." Een vast contract zorgt niet alleen voor zekerheid, maar ook voor een gevoel van waardering door je leidinggevende.

3. Een goede leidinggevende

Over die leidinggevende gesproken, Boselie ziet in hem of haar een belangrijke taak weggelegd om personeel binnenboord te houden. "Leidinggevenden hebben echt een cruciale rol."

Moderne werknemers zitten niet meer te wachten op één of twee gesprekken per jaar. "Een leidinggevende moet continu in gesprek met zijn werknemers, om te praten over het functioneren en groei. Dat is social support, dat werkt echt!"

Volgens Jaap Paauwe, hoogleraar HR aan de Universiteit Tilburg, zijn het vooral jongeren die behoefte aan hebben aan veel feedback. Dat stimuleert de ontwikkeling, de leercurve, voor hen één van de belangrijkste onderdelen van een baan. Daar moet een leidinggevende rekening mee houden.

Een bedrijf dat zuinig is op zijn werknemers, moet dus investeren in chefs en managers. Zonder goede en duidelijke leiding kun je het gevoel krijgen dat je aan je lot wordt overgelaten.

4. Het verschil tussen jong en oud

Jongeren staan eerder open om van baan te switchen op het moment dat het niet meer bevalt. En dat verbaast Boselie niets: "De verschillen tussen mensen die net binnenkomen en mensen die er al lang zitten is veel te groot."

Als voorbeeld geeft hij de 40+-er met een vast contract en een goed salaris. Die zit gebakken, maar functioneert misschien helemaal niet meer zo goed. Terwijl mensen die net binnenkomen het moeten doen met onzekerheid, maar wel aan dezelfde eisen moeten voldoen.

Toch wil Boselie niet meedoen aan het generatiedenken. Leeftijd zegt volgens hem niets over hoe iemand zich gedraagt op de werkvloer. Factoren als een vast of flexibel contract doen dat juist wel. Als de verschillen daarin groot zijn, kan dat zorgen voor onenigheid en dus een slechtere sfeer op de werkvloer.

Daar sluit collega Paauwe zich bij aan. Hij benadrukt dat succes op de werkvloer kan worden bereikt als jong en oud beter gaan samenwerken. Volgens hem vullen de generaties elkaar aan, wat de sfeer alleen maar ten goede komt.

5. Sfeer belangrijker dan salaris

"Ja, de lonen moeten sowieso omhoog. Maar personeel aantrekken en behouden gaat om veel meer dan alleen een beloning", vertelt Boselie. Werk moet namelijk ook leuk zijn, je brengt er immers een groot deel van je tijd door. Om het leuk te houden moeten werkgevers ervoor zorgen dat de werksfeer en de werkomgeving goed is.

Boselie: "Daar komt meer en meer aandacht voor. Niet meer het klassieke kantoor, als het op een andere manier is ingericht doet dat ook veel met mensen." Als voorbeeld noemt hij bedrijven waar je de ruimte krijgt om te sporten. "Vitaliteit. Dat is zorgen voor je medewerker, dat die niet alleen maar achter de computer zit."

6. Ruimte voor mantelzorg

In tijden van vergrijzing en een overheid die het stimuleert om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, zullen steeds meer mensen de rol van mantelzorger op zich nemen. Iets waar een goed werkgever veel meer aandacht aan zou moeten geven, vindt Boselie.

Denk aan de zorg voor je zieke kind, je partner of je ouders. Al is het maar dat je even een uurtje eerder weg mag, omdat je naar het ziekenhuis moet. Als je werkgever hier moeilijk over doet, kan dat volgens Boselie zelfs leiden tot burn-outklachten. "Organisaties moeten deze mensen juist ondersteunen. Maak dit onderdeel van het personeelsbeleid", bepleit hij.