Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wereld op z'n kop: Sjors was arbeidsmigrant in Hongarije

Beeld © Sjors de Haan

Tienduizenden Oost-Europeanen werken in Nederland. Maar de 24-jarige Sjors de Haan maakte de omgekeerde beweging: hij was voor een winter seizoensarbeider in Hongarije. Voor het geld én het avontuur.

Volgens de laatste cijfers van het CBS werken er ruim 160.000 Midden- en Oost-Europeanen in Nederland. Ze zijn gewild om hun werkdrift en voordelige tarief. Maar dat het ook helemaal anders kan, bewijst het verhaal van de 24-jarige it'er Sjors de Haan.

Het begon met een telefoontje dat hij niet zag aankomen. "Een Engels recruitmentbureau had mijn gegevens viavia gekregen. Ze waren heel erg aan het pushen: wil je nú in Boedapest gaan werken?"

Bedenktijd kreeg De Haan nauwelijks. "Ik moest direct beslissen. Ik dacht: fuck it, ik ga het gewoon doen. Een week later zat ik er."

Artikel gaat door onder de foto

Thumbnail

Nederlands praten in Hongarije

Hij kwam te werken bij Tata Consultancy Services, een bedrijf dat voor grote bedrijven systeembeheer doet. "Als Nederlandse medewerkers van Ernst & Young hun wachtwoord waren vergeten of per ongeluk over hun laptop heen waren gereden met de auto, kregen ze mij aan de lijn."

Niet de meest uitdagende baan, maar het voelde als een zomerkamp en het salaris was lang niet slecht. "Ze hebben me een fantastisch aanbod gedaan waar ik geen nee tegen kon zeggen." Hij verdiende drie keer zoveel als zijn Hongaarse collega’s, die het met zo’n 800 tot 1000 euro per maand moesten doen.

Opstartfase

Waarom laat een Hongaars bedrijf een Nederlander overvliegen om ruim boven de marktprijs callcenterwerk te doen? "Ze hadden snel Nederlandstalige personeel nodig. Het was voor hen een overbruggingsperiode om Nederlands sprekende Hongaren aan te nemen."

Terug naar Nederland

Na drie maanden kreeg hij de mogelijkheid om nog drie maanden te blijven, maar hij vond het wel genoeg geweest. "Ik voelde me toch een beetje eenzaam daar. Op straat spreekt niemand Engels." Zelfs de biertjes à 80 eurocent per halve liter kwamen ondertussen zijn neus uit.

Nu, zeven maanden na zijn terugkomst, heeft hij een 'gewone' baan als senior IT-support bij recruitmentgigant Korn Ferry. "Een half uurtje reistijd, lekker in Nederland, heerlijk. Maar Boedapest was een fantastisch avontuur."