Geld en Werk

Vader en zoon maken miljoenen ijsblokjes die wereld overvliegen

19 februari 2017 09:34 Aangepast: 20 februari 2017 07:41
Ondernemer Marco Vurens (links) en zijn zoon Donny. Beeld © ijsblokjes.nl

In de zomermaanden maken Marco Vurens en zijn zoon Donny 800.000 ijsblokjes per dag. Ook in de wintermaanden doen ze goede zaken. Met dank aan feestende Nederlanders en vliegtuigmaatschappijen.

"IJskoud is hot", staat op de bus van vader en zoon Vurens. Samen met drie werknemers maken de ondernemers 18.000 kilo ijsblokjes per dag. En dat is niet alleen hete business, maar volgens Donny Vurens ook een goede. Hij wil verder geen uitspraken doen over omzetcijfers.

De wereld over

Zijn vader opende de zaak in 1985. Op kleine schaal werd er toen ijs gemaakt met opa, in de schuur. Op beurzen werden ze vaak uitgelachen. "Wie maakt er nou op grote schaal ijsblokjes, dacht ze."

Maar de horecagroothandel, cateraars en luchtvaartmaatschappijen, bleken er wel behoefte aan te hebben. Volgens Vuren zijn ze nog altijd het enige bedrijf in Nederland dat ijsblokjes in zulke hoeveelheden maakt."

Dankzij de cateraars op Schiphol gaan de ijsblokjes van Nederlands kraanwater de hele wereld over. Het was de KLM die zijn vader op een gegeven moment benaderde. "Op een vlucht naar de VS gaat zo tachtig kilo van ons ijs mee."

Zelfgemaakte installaties

Om op zo'n grote schaal te kunnen produceren, zijn grote machines nodig. Vader Vurens haalde die via een Nederlandse tussenpersoon uit de Verenigde Staten en vermaakten ze vervolgens tot één grote installatie. 

Zo kunnen er verschillende soorten ijsblokjes gemaakt worden: van ovale met een kuiltje tot vierkante en meer rechthoekige.

Vader Marco heeft er tien jaar over gedaan om het hele proces te optimaliseren. "De koelcompressors gebruiken enorm veel energie. Mijn vader heeft iets bedacht waar zestig procent energie wordt bespaard. Goed voor het milieu en het bespaart kosten."

Glasheldere blokjes

Het kraanwater dat gebruikt wordt, moet nog wel bewerkt worden. "Doe je dat niet dan krijg je heel wit ijs en zeker in de horeca wil je glasheldere blokjes."

Om dit te bewerkstelligen vindt er in een installatie omgekeerde osmose plaats. Hierdoor wordt het water honderd keer zuiverder, vertelt Vurens. "Bovendien vriest zuiverder water beter."

Wijn op ijs

Sinds twee jaar is er ook een webwinkel voor particulieren. In heel Nederland kan er bezorgd worden, soms via tussenpersonen of de 110 slijterijen met wie ze samenwerken.

"Nederlanders consumeren meer ijsklontjes dan vroeger en gebruiken ze vooral om tijdens feestje drank te koelen in grote bakken met ijs", zegt Vurens. 

In de zomer wordt er 18.000 kilo per dag geproduceerd. In de wintermaanden is dat 15.000 kilo waarvan een deel dan in enorme vrieskasten wordt opgeslagen voor de hete dagen. 

Is hij zelf ook grootverbruiker? "Ik drink nooit ijs in mijn drankjes. En al ben ik er de hele dag mee bezig, eigenlijk heb ik nooit ijs in huis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore