Geld en Werk

Commissarissen DNB bezorgd over salaris Knot

13 maart 2014 13:13 Aangepast: 06 september 2015 14:26

De commissarissen van De Nederlandsche Bank zijn bezorgd over een mogelijke salarisverlaging van de directie. Dat blijkt uit het jaarverslag van DNB dat vandaag verschijnt.

Het kabinet heeft met de Wet normering topinkomens een maximum gesteld aan wat directeuren en bestuurders in de (semi-)publieke sector mogen verdienen. Het is niet duidelijk of directieleden van DNB onder de werking van de WNT vallen, en – als ze dat doen – of hun salarissen moeten worden afgebouwd of dat een uitzondering wordt gemaakt.

De commissarissen van DNB vrezen hoe dan ook dat de salarissen in de toekomst worden verlaagd. “De raad heeft in de richting van de aandeelhouder zijn zorgen geuit over het niveau van de (toekomstige) bezoldiging in relatie tot de vereiste kwaliteit van medewerkers en de onafhankelijkheid van DNB”, zo luidt het in het jaarverslag. Onduidelijk is hoe daar door de aandeelhouder, het ministerie van Financiën, op is gereageerd.

Uit het jaarverslag van DNB blijkt dat naast de directie een elftal divisiedirecteuren en één toezichthouder had die in 2013 meer verdienden dan de WNT-norm. Hun salarissen varieerden van 167.366 euro tot 220.641 euro, waar dan nog tussen de 46.213 en 58.823 euro pensioenlasten bijkwamen. De ene toezichthouder in het overzicht kwam daarin terecht omdat hij in 2013 een groot aantal vakantie-uren verkocht.

De directie van DNB zelf verdiende salarissen van 275 tot 324 duizend euro. Inclusief werkgeverslasten, de crisisheffing op inkomens boven 150 duizend euro en de pensioenlasten varieerden de directie-inkomens van 390 tot 467 duizend euro. Opvallend is nog de hypothecaire lening die president Klaas Knot bij DNB heeft lopen, van 1,2 miljoen euro. Die is onder de gebruikelijke personeelscondities verstrekt, aldus DNB.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore