Geld en Werk

Onderzoekers: steeds minder sneeuw in de Alpen

17 februari 2017 12:16 Aangepast: 17 februari 2017 12:16
Beeld © ANP

Lekker op skivakantie in de Alpen? Geniet er nog maar even van, want hoe je het ook wendt of keert: de komende decennia wordt de sneeuw een stuk slechter, zeggen wetenschappers in een Zwiters natuurkundig vakblad.

Als de wereld zich aan het akkoord van Parijs houdt (maximaal 2 graden opwarming), dan verdwijnt bijna een derde van de sneeuw in het gebied tegen het eind van de eeuw. In het meest negatieve scenario, als we op dezelfde manier onze gang blijven gaan, dan verdwijnt zelfs de helft van alle sneeuw in de hoogst gelegen gebieden boven de 3000 meter.

De wetenschappers hebben verschillende klimaatmodellen gecombineerd met diverse scenario's. Eerder was bekend dat het vermoedelijk vaker zal regenen boven de besneeuwde gebieden vanwege de warme luchtstromen. De onderzoekers bevestigen dat. Daardoor worden ook de gebieden bovenop de bergen sneller aangetast.

Dat betekent dat we dus minder van dit soort spectaculaire beelden zullen zien:

Minder lange skiseizoenen

Ook het aantal dagen dat er sneeuw ligt, zal flink afnemen. In de lager gelegen gebieden (zoals Bern), neemt het aantal af van minimaal 25 naar nul of één in 2035. Voor het relatieve hooggelegen populaire skigebied Mürren (1650 meter) neemt dat aantal minimaal af van zo'n 160 dagen naar 140 dagen over 18 jaar. In 2085 is dat aantal met een beetje pech echter afgenomen tot zo'n 40 dagen per jaar. In het meest gunstige scenario, heeft het skigebied nog zo'n 100 dagen sneeuw. 

Om het anders te zeggen: de sneeuwgrens kruipt steeds sneller omhoog. In 2035 zal dat zo'n 400 meter zijn en in 2085 900 meter, zeggen de onderzoekers. 

Veel meer water in de rivier

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de skigebieden, maar ook voor de rivieren, stippen ze aan. Al het smeltwater zal in de Rijn, Donau en Po terecht komen, waardoor het water daar flink hoger zal komen te staan. Bovendien zullen de rivieren meer last krijgen van droogte in de zomer. 

Desalniettemin schijnt er altijd zon achter de wolken: er is één postief punt te noemen in dit ellendige verhaal: door de warmere winter zullen er minder verkeersongelukken gebeuren en hoeven vliegvelden minder snel dicht vanwege heftige sneeuwval, zeggen de onderzoekers. 

Overigens betekent dat niet dat alle skigebieden zomaar zullen sluiten, de Alpen doen er nu al heel veel aan om tóch sneeuw op de pistes te kunnen behouden:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van