Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het roer om: van jurist en financieel adviseur tot stylist

Maitrie Misier (l) en Christine Rama. Beeld © Rama Misier

Christine Rama en Maitrie Misier werkten jarenlang als jurist en financieel adviseur. Nu helpen ze topvrouwen zich op de best mogelijke manier te presenteren. Want dat is hard nodig, vinden ze. "We willen ons steentje bijdragen aan diversiteit in de top."

Een studie met baanzekerheid, een goede baan; het is heel belangrijk in de familie van Rama en Misier. "We hebben een Hindoestaans-Indiase achtergrond", vertelt Rama. "We hadden als student eigenlijk drie opties: je wordt arts, advocaat of accountant. Nou, die raad hebben we, als financieel adviseur en jurist, goed opgevolgd."

De familie was dan ook best bezorgd toen de twee aankondigden het helemaal anders te gaan doen. "Ze waren echt sceptisch. 'Je hebt een goede baan', zeiden ze. 'Hoezo geef je dat op?'" Inmiddels ziet ook de familie wel dat er meer is dan alleen die traditionele banen. "We hebben hun horizon verbreed. Al blijven ze het spannend vinden. We zijn natuurlijk nog steeds een startup.”

Businessplan via de mail

Verre nichten Rama en Misier​ mailden, toen ze nog in loondienst waren, regelmatig op en neer over hun werk. Het ging in die mails ook regelmatig over de topvrouwen met wie zij in aanraking kwamen. "Vaak zagen wij vrouwen ermee worstelen hoe ze zich het best konden kleden en hoe ze zich moesten profileren."

Heen en weer mailend bedachten ze hoe het zou zijn als zij die mensen zouden adviseren. Gaandeweg kwam het zelfs tot een heus businessplan en werd een voorzichtige start gemaakt. Uiteindelijk nam Rama een sabbatical, om te kijken of ze echt van dit werk zou kunnen leven, en in 2016 gaven beide hun baan op om zich fulltime te richten op hun bedrijf Rama Misier - executive stylists. 

'We zijn panty-goeroes'

Bij Rama Misier kun je je laten stylen voor bijvoorbeeld een evenement, maar ook een hele nieuwe look laten aanmeten. Dat is een heel proces, met kledingkastsessie, waarbij al je oude kleding minutieus wordt beoordeeld aan de hand van de nieuwe uitstraling die je wilt. Vervolgens wordt er nieuwe kleding aangeschaft en de nieuwe look compleet gemaakt met een persoonlijke pagina op de website van Rama Misier, waar je zo nodig nieuwe inspiratie kan opdoen.

Ze adviseren vrouwen vanaf senior managementlevel, van advocaten en ceo's tot politici. "We merken dat we echt een verschil kunnen maken", zegt Rama. "En we hebben zoveel geleerd. Zo zijn we inmiddels heuse panty-goeroes geworden. Je wilt niet weten hoe veel vrouwen zich druk maken om zoiets simpels als een panty."

'Dit werk wordt niet altijd serieus genomen'

De overstap was wel even wennen, vertellen de dames. "Je gaat toch van een serieuze studie en serieuze baan naar een sector die niet altijd even serieus wordt genomen. Terwijl het natuurlijk wel een serieus onderwerp is."

Toch hebben ze geen spijt. "Het is zo ontzettend leuk wat we nu doen." Ook het ondernemersbestaan bevalt. "We leren hier vaardigheden die we nooit hadden geleerd als we op kantoor in een 9-tot-5-baan waren gebleven."

Taboe

Wat Rama en Misier​​ het meest is opgevallen, is dat hulp op kledinggebied voor veel vrouwen nog steeds een taboe is. "We stonden laatst bijvoorbeeld op een beurs waar veel topvrouwen waren", vertelt Misier. "Toen kwamen maar weinig vrouwen naar onze stand. Achteraf kregen we wel heel veel mails met vragen. Dan denk ik: we waren daar, waarom ben je niet even langsgekomen?" 

Hoe hoger een vrouw op de ladder klimt, zegt Misier, hoe minder aandacht er vaak overblijft voor het uiterlijk. En dat is zonde. "Je kan zo veel meer bereiken als je je goed voelt over jezelf en je presentatie."

Bron: RTL Z / Marieke van de Zilver