Geld en Werk

Bij deze vakopleiding staan de leerlingen in de rij

13 juli 2017 15:39 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © HMC / Marjon Hoogervorst

Bij het Hout- en Meubileringscollege (HMC) doen ze iets goed. Terwijl bedrijven een schreeuwend tekort hebben aan jongeren met hun handen willen werken, stijgt het aantal leerlingen bij deze MBO-opleiding in Amsterdam en Rotterdam snel. "Er is nu zelfs een wachtrij voor sommige opleidingen."

In 2010 volgden nog 2800 leerlingen een opleiding bij HMC, nu zijn dat er al een kleine 3900. Na hun studie vinden ze hun weg naar meubelmakerijen, jachtbouwers en stoffeerders - waar ze goede kansen hebben, gezien het grote tekort aan vakmensen. Als ze al niet voor zichzelf beginnen, bijvoorbeeld als meubelmaker.

Er zwaait nu weer een nieuwe lichting af: vandaag krijgen zo’n 750 HMC-leerlingen in Amsterdam en Rotterdam hun diploma.

Nieuwe technieken

Wat is er anders aan deze opleiding? HMC is een kleinschalige MBO-opleiding, anders dan de vaak grote ROC's. Dat is volgens Heleen van Baarsen, locatiedirecteur van de school in Amsterdam, een belangrijk verschil. "Wij richten ons op een beperkt aantal opleidingen, en we hebben docenten die passie hebben voor hun vak. Zo hebben we bijvoorbeeld een laboratorium waar docenten nieuwe technieken in hun vak uittesten. Dat enthousiasme brengen ze over op de leerlingen."

Thumbnail

Beeld: HMC / Marjon Hoogervorst 

Die krijgen op het HMC veel praktijkles. De helft van de lessen bestaat uit praktijkvakken, daarnaast volgen de studenten uiteraard stages.

Luxe interieurs maken

De specialismen maken de opleiding ook interessant. Het is breder dan alleen leren meubels of stofferen. HMC leidt ook op tot interieurbouwer voor bijvoorbeeld specialistische richtingen als de scheeps- en jachtbouw.

Nederland is groot in het inbouwen van interieurs in zeer luxe jachten. Dan heb je het over jachten van tientallen of zelfs honderden miljoenen euro's. De lat ligt er zeer hoog, daar bouw je geen standaard interieurtje in: opdrachtgevers hebben vaak zeer specifieke wensen. De mensen die die interieurs inbouwen, komen veelal bij HMC vandaan.

Thumbnail

Beeld: HMC / Marjon Hoogervorst 

Wat dacht je van het vak pianotechnicus? Een piano is immers ook een soort meubel, HMC leidt vakmensen op die piano's kunnen onderhouden, repareren en stemmen.

Afgestofte vakken

Ook meubelstoffeerder is bij HMC geen stoffig vak meer. "Het was moeilijk om 16-jarigen ervoor te interesseren", zegt Van Baarsen. Want wie wil er nu antieke stoeltjes en oude banken stofferen? 

HMC heeft het vak een modernere uitstraling gegeven, bijvoorbeeld door zich te richten op andere vormen van stoffering. Van Baarsen: "Neem leren autobekleding. Nieuwe auto's worden om fiscale redenen vaak ná aflevering met leer bekleed, en dat is heel specialistisch werk." Er is nu zelfs een wachtlijst voor de opleiding tot stoffeerder.

Thumbnail

Beeld: HMC / Marjon Hoogervorst 

Een aantal afgestudeerden van HMC wordt vanochtend ontvangen door het Rijksmuseum, dat behalve de schilderijen ook een belangrijke collectie toegepaste kunst en design heeft, waar bijvoorbeeld meubels te zien zijn. "Het museum ziet de nieuwbakken vakmensen als onze nieuwe meesters. In de middag gaan ze dan met hun diploma de praktijk in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`