Geld en Werk

Wel bonus ING Bank, niet bij ING Groep

24 maart 2014 22:12 Aangepast: 02 februari 2017 11:46

Drie oud-bestuurders van ING Groep krijgen sinds hun overstap naar ING Bank gewoon bonussen. Voor de bestuurders van ING Groep geldt een bonusverbod, omdat ING Groep in 2008 en 2009 staatssteun kreeg. Voor de bestuurders van ING Bank geldt het verbod echter niet.

Eli Leenaars, Hans van der Noordaa en Koos Timmermans zijn de voormalig groepsbestuurders van ING die – weliswaar onbedoeld – profiteren van het feit dat het bonusverbod wel voor de Groep, maar niet voor de bank en de verzekeringstak van ING geldt. Leenaars en Van der Noordaa gingen in 2009 over van ING Groep naar ING Bank, omdat ING de bank- en verzekeringstak van de Europese commissie moest splitsen als straf voor de ontvangen staatssteun; Timmermans maakte de overstap in 2011.
 
De bestuurders van ING Groep kregen in 2008 en 2009 geen bonussen, omdat de overheid ING twee keer de helpende hand moest toesteken. In 2011 liet Jan Hommen weten dat de raad van bestuur van ING Groep af zou zien van alle vormen van variabele beloning, zolang het bedrijf nog staatssteun geniet. Maar voor ING Bank en ING Verzekeringen geldt dit verbod niet.
 
Daar profiteren vandaag de dag nog drie voormalige groepsbestuurders van. Welke bedragen de drie precies ontvingen, is uit de jaarverslagen van ING niet te achterhalen. Samen met een vierde bankbestuurder, William Connelly, ontvingen Leenaars, Van der Noordaa en Timmermans over 2013 2,4 miljoen euro aan variabele beloning. Over 2012 verdeelden de vier 2,1 miljoen euro en over 2011 ging om een bedrag van 2,3 miljoen euro. In 2011 was er tijdelijk een vijfde bestuurder in dienst, voor een periode van drie maanden.
 
Het gevolg is dat ING aan de bankbestuurders de afgelopen jaren duidelijk meer kwijt was dan aan de groepsbestuurders. In 2013 stonden de vier bankbestuurders voor in totaal 6,5 miljoen euro op de loonlijst, waar ING aan drie groepsbestuurders ‘slechts’ 3,86 miljoen kwijt was. Het verschil werd vooral veroorzaakt door de aan de bankbestuurders uitgekeerde variabele beloning.
 
In 2012 was ING ook al meer kwijt aan de vier bankiers. Toen ging het om een bedrag van 6,4 miljoen, waar de groepsbestuurders voor ‘slechts’ 2,9 miljoen euro in de boeken stonden. Ook nu werd het grote verschil vooral veroorzaakt doordat ING Bank wel bonussen uit mocht keren en ING Groep niet.
 
Ook ING Verzekeringen keerde de afgelopen jaren bonussen uit. Maar bij ING Verzekeringen zitten geen bestuurders die in 2008 en 2009 bestuurder waren bij de Groep.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore