Geld en Werk

Winkeliers Kalverstraat willen maatregelen tegen terreurdreiging

18 augustus 2017 16:42 Aangepast: 13 november 2017 14:08
De Kalverstraat is de drukste winkelstraat van Amsterdam. Beeld © ANP

Ondernemers in de Amsterdamse Kalverstraat willen dat hun straat beveiligd wordt met paaltjes of bloembakken, om terreuraanslagen met voertuigen zoals gisteren in Barcelona te voorkomen.

Zichtbare beveiliging is belangrijk, zegt straatmanager Pauline Buurma: "De Kalverstraat is immers onze bekendste winkelstraat. En je kan er vanaf de Dam zo in rijden."

Zorgen bij personeel en winkelend publiek

Ondernemers zijn bezorgd, zegt Buurma. "Voor hun personeel, maar natuurlijk ook voor de bezoekers". Buurma merkt dat die zorgen na gisteren zijn toegenomen. In Barcelona kwamen 13 mensen om het leven en raakten er 100 gewond toen een busje inreed op de mensenmassa in de voetgangerszone van de drukste winkelstraat van de stad, de Ramblas. Dergelijke aanslagen vonden eerder al plaats in Nice, Berlijn, Londen en Stockholm.

Bij de toegang tot de Kalverstraat aan de kant van de Dam is op dit moment geen beveiliging in de vorm van blokkades die voertuigen tegen kunnen houden. Aan het andere uiteinde, bij de Munt, staan wel verzinkbare paaltjes.

Maar dat is niet vanwege de veiligheid, zegt straatmanager Buurma. "Mensen die daar wonen klaagden over herrie van vrachtwagens die 's nachts kwamen laden en lossen. Daarom zijn die paaltjes er neergezet". Een paar uur in de ochtend zijn de paaltjes daar omlaag.

Damrak en Rokin

Ook over andere drukke straten zijn zorgen. Op het Damrak en Rokin rijden trams, fietsers en gedeeltelijk ook auto's. Daar willen ze graag bloembakken. Beide straten zijn net opgeknapt, en worden volgende week feestelijk in gebruik genomen. Er liggen nu nog betonblokken die werkverkeer ervan moeten weerhouden de nieuwe stoepklinkers stuk te rijden. Maar die gaan weg.

Het ontwerp voor het nieuwe Damrak en Rokin is gemaakt lang voordat aanslagen met voertuigen werden gepleegd. Bloembakken, borden en andere obstakels zijn weggelaten. "Het is helemaal open. Het moest toen allemaal objectvrij. Nou, in deze tijd liever niet," aldus Buurma.

Thumbnail

Uitzicht op de Dam. (Foto: ANP)

Stad niet op slot

De ondernemers trokken al eerder aan de bel bij de gemeente. Volgens Buurma stuurde het college van B&W onlangs een terughoudend antwoord. Volgens de burgemeester was het niet de bedoeling om de stad op slot te zetten. "Maar dat willen we ook niet. Je kunt bloembakken neerzetten die stevig zijn en er vriendelijk uitzien," zegt Buurma.

De ondernemers hebben binnenkort een gesprek met de gemeente. Buurma gaat ervan uit dat dat, zeker na de aanslagen van gisteren, op zo kort mogelijke termijn zal plaatsvinden.

Contact NCTV

De gemeente Amsterdam zegt in een reactie dat er na de aanslagen in Barcelona en Cambrils contact is geweest met de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Naar aanleiding daarvan is besloten om geen extra maatregelen te treffen.

De gemeente wijst erop dat er al allerlei zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn genomen in de stad, sinds in 2013 het terreurdreigingsniveau is verhoogd naar substantieel. Dat houdt in dat de kans op een aanslag ook in Amsterdam reëel is. Over de precieze maatregelen doet Amsterdam geen uitspraken. Wel voegt de gemeente toe dat er op dit moment geen concrete dreiging bekend is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`