Economie

De flamboyante Kim Dotcom: van piratenkoning tot uitlevering VS

23 december 2015 14:42 Aangepast: 04 augustus 2017 00:52
Beeld © Getty

Kim Dotcom en drie anderen, onder wie Nederlander Bram van der Kolk, mogen uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Wat hebben ze ook alweer uitgespookt?

De Nieuw-Zeelandse rechtbank heeft besloten dat de Duitse internetondernemer Kim Dotcom (zijn oude naam is Kim Schmitz) en drie van zijn naaste medewerkers aan de VS overhandigd mogen worden. Dotcom gaf via zijn advocaat aan in hoger beroep te gaan en laat weten 'teleurgesteld' te zijn in de uitspraak.

Kim Dotcom is al jaren verwikkeld in een slepende rechtszaak. De voornaamste aanklacht is het schenden van auteursrecht, maar hij wordt ook beschuldigd van afpersing en witwassen. Laten we bij het begin beginnen.

Wat heeft Dotcom precies gedaan?
De Duitse internetondernemer wordt tegenwoordig als 'piratenkoning' bestempeld, maar hij komt niet zomaar aan die naam. Hij was dé man achter de website Megaupload, waar bestanden geüpload en gedownload konden worden. De Amerikanen zeggen dat hij met die website copyright-schendingen faciliteerde. Ooit was Megaupload één van de meestbezochte sites ter wereld met zo’n 50 miljoen bezoekers per dag.

Omdat het zo gemakkelijk was om illegale bestanden openbaar te delen, zegt de Amerikaanse filmindustrie bijna 500 miljoen euro te zijn misgelopen. Voordat de FBI Megaupload offline haalde, verdiende Dotcom lekker met de website. Hij mocht tientallen tot honderden miljoenen dollars op zijn rekening bijschrijven dankzij advertentie-inkomsten en abonnementen waarmee gebruikers sneller konden up- en downloaden.

Hoe werd hij gepakt?
Kim Dotcom en zijn drie medeverdachten werden in januari 2012 aangehouden. De operatie was grondig voorbereid. Een team van 70 agenten was betrokken bij de inval in Dotcoms enorme 'mansion' van 18 miljoen euro. Er kwamen zelfs helikopters aan te pas.

Thumbnail

En toen?
Toen eigenlijk niet zo veel. Na een paar weken kwamen Dotcom en de drie anderen op borgtocht vrij. De ondernemer zegt nog altijd dat hij onschuldig is. Volgens hem heeft Megaupload rechtenschendend materiaal altijd verwijderd als rechthebbenden daarom vroegen.

Hoe zit het met die andere drie?
Naast Kim Dotcom werkten er nog twee Duitsers (Finn Batato en Mathias Ortmann) en een Nederlander (Bram van der Kolk) bij Megaupload. Ook zij mogen nu uitgeleverd worden aan Amerika. En dat terwijl het er in 2013 nog heel anders uitzag. "We hebben alles tot nu toe gewonnen", zei Van der Kolk toen tegen Bright. "De VS gaat na elke overwinning steeds weer in beroep, wat voor vertraging zorgt."

Thumbnail

Waar Kim Dotcom zich in de publiciteit begaf en justitie en politie bezighield, bleven zijn drie handlangers op de achtergrond. Zo ook hoofdprogrammeur Van der Kolk. "Nadat ik mijn studie informatica afgerond had, heb ik van Mathias Ortmann tijdens de eerste jaren bij Megaupload het echte werk geleerd."  

Het volgende project
Na Megaupload bleven de heren niet stilzitten. Ze begonnen weer een nieuw project: Mega. Een clouddienst met 50GB opslag voor gratis gebruikers. Geüploade bestanden worden automatisch versleuteld, zodat niemand kan zien wat je bewaart.

Thumbnail

Althans, dat was het idee. Het bedrijf kwam na een vijandige overname in handen van een Chinese investeerder en Kim Dotcom heeft intussen zelf forse kritiek op de dienst geuit. Volgens hem kun je het huidige Mega niet meer vertrouwen: "Je data is bij Mega niet veilig meer."

Rockster zonder geld
Inmiddels is Kim Dotcom zijn grootste rijkdommen wel kwijt. Hij zei vorig jaar 10 miljoen dollar aan advocaten te hebben uitgegeven. Verder heeft hij zijn met Megaupload verdiende geld vooral gespendeerd aan leven als een rockster. Verscheen hij niet in één van zijn peperdure auto’s, dan stond hij wel ergens op een wit strand met een enorm jacht op de achtergrond.

Het is nog niet bekend wanneer (en of) Kim Dotcom en zijn medewerkers aan de VS worden uitgeleverd. De mannen gaan waarschijnlijk in hoger beroep, waardoor het hele proces nogmaals een staartje krijgt.

`