Economie

Nanninga gaat familieconcern SHV leiden

01 april 2014 07:09 Aangepast: 06 september 2015 14:31
Stephan Nanninga , derde van rechts, bij de ondertekening van de verkoop van Makro Thailand

Relatieve ‘nieuwkomer’ Stephan Nanninga krijgt de leiding over SHV Holdings, het grootste familiebedrijf van Nederland. In juli volgt hij de huidige directievoorzitter Patrick Kennedy op.

Dat staat in het papieren jaarverslag dat het gesloten bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen op verzoek toestuurt.
 
SHV Holdings werd eind negentiende eeuw opgericht als steenkolenhandel, maar is tegenwoordig vooral actief in de handel in vloeibaar gas en met Makro-winkels in Zuid-Amerika. Daarmee werd vorig jaar een omzet van ruim 17 miljard euro geboekt. Sinds Paul Fentener van Vlissingen in 1998 vertrok als topman, is de dagelijkse leiding van het concern in handen van niet-familieleden.
 
Met de benoeming van Nanninga als directievoorzitter komt de leiding over het concern nu voor het eerst in handen van een bestuurder, die niet het grootste deel van zijn carrière voor SHV heeft gewerkt. Zijn voorgangers Piet Klaver en Patrick Kennedy kenden de onderneming dankzij hun lange interne loopbaan tot in de haarvaten.
 
Elektrotechniek
De 56-jarige Nanninga (derde van rechts op de foto) studeerde rechten in Rotterdam en bedrijfseconomie in Delft. Zijn carrière begon hij in 1984 bij Shell, waarvoor hij werkte in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Na 1993 was hij werkzaam in de groothandel in elektrotechnische artikelen, eerst voor Technische Unie en later voor de Ierse bouwmaterialengigant CRH.
 
Eind 2007 werd Nanninga door de familie Fentener van Vlissingen in de hoofddirectie van SHV geparachuteerd. In het verleden was het bij SHV ondenkbaar dat bestuurders ‘van buiten’ werden gehaald, maar eind jaren negentig was die traditie voorzichtig losgelaten.
 
Als SHV-bestuurder werkte hij de afgelopen zes jaar onder meer aan een grootschalige uitverkoop van bedrijfsonderdelen, waaronder de schrootdivisie en de vestigingen van Makro in Azië. Met zijn achtergrond bij Technische Unie en CRH was Nanninga binnen de top bovendien verantwoordelijk voor het op poten zetten van de nieuwe technische groothandelsdivisie.
 
Die begon in 2009 met de aankoop van de beursgenoteerde technische groothandel Eriks, die zelf net branchegenoot Econosto had overgenomen. Nanninga was destijds commissaris bij Econosto. Door aanvullende overnames is de omzet van Eriks inmiddels bijna verdubbeld, tot 1,8 miljard euro.
 
Uitglijder
Grootste uitglijder van Nanninga was zijn betrokkenheid als commissaris bij het duurzame energiebedrijf Econcern, dat in 2009 gierend failliet ging. SHV moest als grootste aandeelhouder tientallen miljoenen op de investering afschrijven. Gezien Nanninga’s aanstaande benoeming is dat hem door de familie Fentener van Vlissingen niet al te zeer kwalijk genomen.
 
Als topman zal Nanninga naar verwachting ook de resterende 161 Makro-winkels in Zuid-Amerika verkopen, na het eerdere afscheid van Makro in Europa en Azië. In de tweede plaats moet hij de nieuwe activiteiten in de technische groothandel en het zwaar transport verder uitbouwen. Ten slotte moet Nanninga op zoek naar een verantwoorde besteding van de drie miljard euro boekwinst, die SHV vorig jaar op de verkoop van Makro Thailand maakte. Het familiebedrijf schrijft in het jaarverslag dat de boekwinst niet als dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar wordt geherinvesteerd.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore