Geld en Werk

Waarom crowdfund een Zeeuws ziekenhuis?

18 oktober 2015 10:31 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Het Zeeuwse Admiraal De Ruyter ziekenhuis wil 20 miljoen euro binnenhalen bij investeerders Beeld © Zorgvastgoed Zeeland B.V.

Voor het eerst probeert een Nederlands ziekenhuis geld bij elkaar te krijgen om te overleven via crowdfunding. De belofte: 5 procent rente over een lening met een looptijd van maximaal 17 jaar. Waarom halen ze niet gewoon geld op bij een bank en hoe maak je eigenlijk winst met een ziekenhuis?

Ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden in Nederland hebben grote moeite om hun hoofd boven water te houden. De overheid draaide afgelopen jaren de kraan verder dicht om de kosten beter beheersbaar te maken en legt de verantwoordelijkheid neer bij zorgverzekeraars, die tegen bodemprijzen in willen kopen.

Het Zeeuwse Admiraal De Ruyter ziekenhuis wil 20 miljoen euro binnenhalen bij investeerders. Banken wilden het complete bedrag niet lenen, omdat het risico te groot is en vroegen daarom om een eigen vermogen van 10 miljoen. De bedoeling is dat dit geld via crowdfunding bijeen wordt gesprokkeld. Opvallend is dat daarmee het aantal bedden niet verder uitgebreid wordt, maar juist ingekrompen. Het gebouw wordt overgenomen, gerenoveerd en aangepast aan de tijd. 

Inkrimping
Achter het platform zit Zeeland Investments Beheer (ZIB), een beheerder van beleggingsfondsen, onder leiding van de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe. Met het opgehaalde geld wordt het gebouw voor vijf miljoen gekocht en een flinke verbouwing betaald.

Het ziekenhuis is gebouwd met ruimte voor 350 bedden, legt Van Koeveringe uit aan RTL Z. Op een bevolking van 100.000 mensen zijn er nu nog maar 35 stuks nodig. Dat betekent dat het gebouw veel te groot en te duur is, zo lopen de verwarmings- en onderhoudskosten snel op. Terugschalen snijdt enorm in de kosten.

Uitbesteding
De niet-planbare en gespecialiseerde zorg gaat naar het ziekenhuis in Goes, waarvan het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen ook onderdeel uitmaakt. Het lijkt op dit moment de meest effectieve en hoopvolle oplossing voor hospitalen in dunbevolkte gebieden; een hoofdziekenhuis met daaromheen satellieten.

"Dat is redelijk voor de hand liggend, maar je moet ook emotioneel over een grens kunnen stappen. Ziekenhuizen zijn gewend aan grote gebouwen en complexe zaken. We moeten leren en begrijpen dat je voortaan voor complexe ingrepen in perifere gebieden de provincie uit moet", zegt Van Koeveringe.

Kosten
De kosten gaan hem vooral in de renovatie zitten, want het voordeel van het Admiraal De Ruyter ziekenhuis is dat er aan apparatuur geen gebrek is. Onlangs zijn de drie OK's nog helemaal gerenoveerd, wat in de kosten scheelt. 

Een van de andere onderzochte opties was om het ziekenhuis in Vlissingen volledig op te doeken en de hoofdvestiging in Goes uit te breiden. Die optie was nog veel duurder geweest, zegt Van Koeveringe. "In totaal is 80 procent van de behandelingen planbaar: bijvoorbeeld bloed afnemen, het plaatsen van nieuw gips of eenvoudige operaties aan de knie of heup. Die kunnen allemaal in Vlissingen gedaan worden."

Roompot
Daarnaast wordt er een huisartsenpost ingebouwd, komt er een apotheek in het pand en zullen er andere gespecialiseerde gezondheidswerkers bijkomen.

Van Koeveringe heeft al meer ervaring met beleggers. Onder zijn leiding groeide Roompot Vakantieparken eerder al uit tot een internationaal vakantieconcern. Daar leerde hij dat mensen graag beleggen in hun directe omgeving. Zeeuwen kunnen daarom via crowdfunding zelf in het ziekenhuis investeren. Dat heeft nog een voordeel: hopelijk neemt dan ook de klandizie  toe. 

Meer klandizie trekken
Op dit moment gaan veel Zeeuwen naar ziekenhuizen in omliggende steden als Rotterdam, Breda of Gent als de wachtlijsten in eigen provincie te groot zijn. Deze uitstroom hoopt hij te stoppen als omwonenden 17 jaar lang 'mede-eigenaar' zijn van het ziekenhuis. "Als er daarnaast kritiek is op het ziekenhuis, kunnen ze deze uiten tijdens de jaarlijkse vergaderingen. Dan hebben we meteen de kritiek op de goede plaats en de beste ambassadeurs als er wat mee gedaan moet worden."

Helemaal risicoloos is de belegging niet. Als het plan mislukt, dan zijn de investeerders hun geld kwijt. Van Koeveringe schat de kans zelf klein: "We maken deel uit van een systeemziekenhuis. Daarnaast heeft de zorgverzekeraar de plicht om het instituut in de regio te laten voortbestaan. Alles kan natuurlijk omvallen, maar ik denk dat deze kans buitengewoon klein is."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore