Geld en Werk

Rijke Chinezen betalen zich suf aan zomercursus voor kinderen

19 augustus 2017 10:19 Aangepast: 13 november 2017 14:02
Beeld © Getty Images

Chinese ouders betalen duizenden euro's aan zomercursussen waar ze hun kinderen naartoe sturen, in de hoop dat die buitenlandse ervaring ze ooit succesvol maakt. Maar dat levert de ouders ook een hoop stress op.

Een essay op sociale netwerksite WeChat over dit onderwerp ging viral. De Chinese middenklasse heeft het idee geen keus te hebben. Ze voelen zich onder druk gezet om gigantische bedragen voor de cursussen te betalen, zodat hun kinderen mee kunnen doen met de rest en niet achterblijven.  

Nanny in Amerika

Een moeder vertelt in het stuk dat ze iedere maand bijna 4500 dollar verdient, en een goede baan geeft als leidinggevende in Guangzhou. Maar ze heeft moeite om de zomercursussen van haar dochter te betalen. Ze gaf minstens 35.000 yuan uit, zo'n 5200 dollar, aan de reis voor haar kind.

Voor dat bedrag gaan de kinderen 10 dagen naar Amerika. Ze hebben er iedere dag een nanny die voor ze zorgt, maar ook een gigantische hoeveelheid lessen: pianoles, zwemklasjes, lessen in Engels, wiskunde en schrijven.

10.000 dollar

En dit is dan nog een relatief goedkope reis. Chinese universiteiten springen in op de wens van ouders om hun kind naar het buitenland te sturen, en bieden 'must-have summercourses'.

Die kosten tussen de 3000 dollar en 10.000 dollar, schrijft de China Daily. Ouders die hun kind naar een zomercursus van een gerenommeerde Amerikaanse of Engelse universiteit sturen, zijn vaak nog hogere bedragen kwijt.  

Engelse les

Vooral Amerika, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn populair, maar ook Duitsland en Japan winnen aan populariteit.

De jonge deelnemers komen vooral uit rijke steden als Shanghai, Beijing and Guangzhou. Maar ook de Chinezen die minder geld hebben proberen om de kennis van hun kinderen wat bij te spijkeren in de zomermaanden, maar dan in China zelf. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van