Geld en werk

Oscar is de baas van Nederlands grootste pepernotenfabriek: 'Ik moet alles proeven'

21 februari 2017 16:13 Aangepast: 21 februari 2017 16:58

De paaseitjes liggen pas net in de winkel, maar in Harderwijk komt de pepernotengeur al uit de schoorstenen van de Van Delft-fabriek. Daar worden ieder jaar 4,5 miljard pepernoten gebakken. Oscar de Lange staat aan het roer van de koekjes- en pepernotenfabriek.

Hij ondertekent zijn mails met 'opperpepernotenbakker' en is ervan overtuigd dat hij de leukste baan van Nederland heeft. Misschien wel terecht, want op dit moment is hij samen met zijn bakkers druk bezig met het bedenken van nieuwe pepernoten. En die moet hij natuurlijk wel proeven.

Complexe pepernoten

"Mensen willen graag verrast worden, ze willen bijzondere pepernoten met complexe smaken", vertelt hij aan de telefoon. Vorig jaar bedacht hij een chocoladepepernoot met karamel en zeezout, maar ook eentje met limoncellosmaak. "Ze waren allebei een enorm succes."

Dit jaar belooft hij met nog meer smaken te komen. Een pepernoot met appeltaartsmaak bijvoorbeeld, maar ook pepernoten die naar drop en salmiak smaken. Die pepernoten worden nu bedacht, en in het najaar gebakken.

Bureau vol koekjes

Dat betekent dat De Lange in het voorjaar talloze nieuwe soorten pepernoten moet proeven om te kijken of de smaak is zoals hij hem ooit bedacht heeft, en in het najaar moet controleren of de pepernoten wel goed worden gebakken.

"Op dit moment ligt mijn hele bureau vol met warme koekjes en pepernoten die ik van mijn bakkers moet testen." Hij let erop of de structuur van de koekjes en pepernoten wel goed is, of ze er wel mooi uitzien en of ze lekker smaken.

Thumbnail

Tijdens het interview liggen er een aantal granenbiscuits voor zijn neus. "Ik heb tegen mijn bakkers gezegd dat ik wat scheuren in het oppervlak wilde zien, en dat ik de granen duidelijk wilde zien, want dat ziet er ambachtelijk uit." De scheurtjes zijn nog niet zo duidelijk als hij wilde. "De bakcurve moet dus aangepast worden, en dan probeer ik ze nog een keertje."

Hoe het komt dat hij niet ontzettend dik is? "Ik heb er geen aanleg voor, denk ik. Maar ik train ook vier keer in de week voor survivalruns en triatlons." Daarnaast denkt hij er niet aan om koekjes en pepernoten voor elf uur 's ochtends te testen. "Ik eet ze altijd rond de lunch, dan valt de suikerpiek mee."

Steeds eerder in supermarkt

Gek van het testen van pepernoten wordt hij nooit. Maar hij wil wel een aantal misverstanden over het snoepgoed uit de wereld helpen. De eerste? "Mensen zeggen dat de pepernoten ieder jaar eerder in de supermarkt komen, maar dat is niet waar."

"Ze komen altijd in week 36 in de schappen. Dat is nooit eerder geweest." Toch ziet hij het liefst dat de pepernoot het hele jaar door te koop is. "We proberen er met name bij de chocoladepepernoot voor te zorgen dat die altijd te koop is."

'Het zijn kruidnoten!'

Het tweede misverstand? Mensen die het over pepernoten hebben, worden vaak verbeterd: 'Het zijn kruidnoten!'. Maar dat klopt dus niet. "Pepernoot is een verzamelnaam. Je hebt wel kruidnoten, maar dat zijn pepernoten met veel verschillende soorten kruiden, donkerbruin gebakken en met een bepaalde maat."

"Maar wij hebben het dus gewoon over pepernoten."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`