Geld en Werk

Fentener van Vlissingen stapt (weer) in boeken

23 oktober 2014 15:47 Aangepast: 06 september 2015 15:24

De steenrijke zakenfamilie Fentener van Vlissingen kwam maandag in het nieuws door de voorgenomen miljardenovername van veevoerproducent Nutreco. Vandaag volgt een kleinere aankoop: een meerderheidsbelang in het schoolboekenbedrijf Iddink in Ede.

Iddink wordt overgenomen door participatiemaatschappij NPM Capital, een van de divisies van het machtige familieconglomeraat SHV Holdings. De schoolboekendistributeur boekte vorig jaar een bruto bedrijfsresultaat van 24 miljoen op een omzet van 114 miljoen.

De kersverse aankoop betekent een terugkeer van de familie Fentener van Vlissingen in de boekenbranche. Eerder investeerde NPM al in boekhandelketen BGN/ Selexyz (later Polare), uitgeverij/distributeur Swets & Zeitlinger en internetboekhandel Bol.com. Die deelnemingen waren niet allemaal even succesvol.

Faillissementen
De boekwinkels van BNG/Selexyz wisten bijvoorbeeld nooit hun ambities waar te maken. NPM Capital bezat sinds begin jaren negentig een derde van de aandelen van de boekhandel. In 2006 werd dat uitgebreid tot 65 procent. Als gevolg van teleurstellende resultaten splitste NPM de boekhandel in 2009 en stootte de twee delen af. In 2012 gingen de publiekswinkels van de keten onder de naam Selexyz failliet. Dit jaar gingen de doorgestarte winkels, inmiddels omgedoopt tot Polare, opnieuw op de fles.

Ook met Swets & Zeitlinger liep het niet goed af. In 1996 stapte NPM in met een belang van 19 procent. Dat werd in de loop van de tijd uitgebreid tot 45 procent. In 2004 moesten de aandeelhouders tientallen miljoenen bijstorten om een faillissement te voorkomen. Swets werd hard gesaneerd en in 2007 doorverkocht aan Gilde. Vorige maand ging de onderneming alsnog bankroet.

Gezien de fiasco’s met BGN/Selexyz en Swets is het de vraag waarom NPM Capital het nog eens in de boekensector gaat proberen. Mogelijk ligt de participatie in Bol.com daaraan ten grondslag. In 2009 kocht NPM bijna de helft van de aandelen in de succesvolle internetwinkel. Begin 2012 werd het belang voor een goede prijs doorverkocht aan Ahold. Naar verluidt was het bedrijf in drie jaar tijd 100 miljoen méér waard geworden.

Met Iddink lijkt NPM Capital het succes met Bol.com te willen herhalen. Het bedrijf is geen ouderwetse schoolboekendistributeur, maar zet naar eigen zeggen zwaar in op “digitale schoolomgevingen en innovatieve leeroplossingen in zowel bestaande als nieuwe markten.”

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore