Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Parkeren wordt steeds duurder, tot onvrede van winkeliers

Beeld © ANP

In de afgelopen vijf jaar heeft 80 procent van de 36 grootste winkelsteden de parkeertarieven op straat verhoogd. Tot grote onvrede van ondernemers.

Dat blijkt uit cijfers die Detailhandel Nederland vandaag publiceert. In Assen stegen de tarieven in verhouding met 60 procent het meest. Daar betalen parkeerders nu vaak 2,40 euro per uur.

Vijf euro per uur

Het gemiddelde tarief voor parkeren op straat liep op van 2,31 tot 2,61 euro. Andere grote stijgers zijn Haarlem (53 procent), Zaanstad (34 procent) en Rotterdam (33 procent).

In Amsterdam is parkeren het duurst met een tarief dat kan oplopen tot vijf euro per uur. Wie kiest voor een parkeergarage kan soms tot wel zeven euro per uur afrekenen. Andere steden waar parkeren duur is zijn Utrecht, Haarlem en Rotterdam.

Visitekaartje

Detailhandel Nederland noemt de stijging van de parkeertarieven onverantwoord. "Parkeerbeleid is het visitekaartje van de stad." Volgens de lobby-organisatie is de 'torenhoge winkelleegstand' in een stad als Assen niet te rijmen met stijgende tarieven.