Geld en Werk

Nederlander bouwt reddingsdrone voor bootvluchtelingen

31 januari 2017 13:24 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Patrique Zaman

Vorig jaar verdronken er 5000 vluchtelingen tijdens hun overtocht naar Europa. De Nederlandse ondernemer Patrique Zaman (30) kon het niet aanzien en wil er wat aan doen. Dat doet hij met een drone.

Een drone die vluchtelingen redt? Het klinkt als onbegonnen werk, maar Zaman heeft er alle vertrouwen in dat zijn bedrijf Avy een grote bijdrage kan leveren bij het redden van vluchtelingen op zee.

De Avy Rescue, zoals het apparaat heet, is eigenlijk een mix van een vliegtuig, een helikopter en een drone, zegt de bedenker. Hij is ongeveer twee bij twee meter en kan vliegen als een vliegtuig en landen als een helikopter. Verder vliegt het apparaat volledig autonoom.

Snel ter plaatse

"Wij hebben de Avy Rescue gebouwd vanuit de vraag hoe we snel ter plaatse kunnen zijn om eerste hulp te bieden aan vluchtelingen op de Middellandse Zee", vertelt Zaman. Voor hem is het onbestaanbaar dat zo veel mensen omkomen doordat ze geen medicijnen of voedsel meer hebben of verdrinken doordat hulp niet op tijd komt.

"Ze halen de kusten niet en daar is geen oplossing voor". In de organisatie ziet Zaman vooral veel chaos en veel te weinig materieel om mensen mee te redden.

Thumbnail

De Avy Rescue. (beeld: Avy)

Vol sensoren

De Avy Rescue kan geen mensen vervoeren, dus wat voor bijdrage kan zo'n drone dan wel leveren? Ten eerste kan het apparaat uitgerust worden met allerlei sensoren en camera's, vertelt Zaman. Daardoor kan de drone zelfstandig speuren naar drenkelingen en bootjes, ook in het donker.

Die informatie kan direct doorgegeven worden aan de kustwacht of schepen die in de buurt zijn.

Gigantische boei

Maar Avy verzon ook nog iets anders: de drone kan een pakket meenemen dat naast een bootje in zee gedropt kan worden. "Als het pakket met water in aanraking komt blaast het automatisch een gigantische boei op, met een vlag erop". Daarnaast geeft een transponder de exacte locatie van de boei door aan de reddingsdiensten en krijgen de vluchtelingen informatie in het Arabisch en het Engels door een ingebouwde speaker, zegt Zaman.

De drone, die zich nog in een testfase begeeft, is ook in het oog gesprongen van de Drones for Good-award. De winnaar daarvan wordt volgende maand in Dubai bekendgemaakt en krijgt een miljoen dollar.

Strijd tegen stropers

Als Avy wint, gaan ze daar niet met het hele team lekker van op vakantie. "Als we winnen zetten we het geld volledig in om dit type verder te ontwikkelen. Er zijn nog zo veel andere sociale en humanitaire toepassingen voor de drone." Zaman denkt bijvoorbeeld aan patrouillevluchten in Afrika om olifantenstropers in de gaten te houden.

Een miljoen extra is geen overbodige luxe: de ontwikkeling van het prototype is tot nu toe vooral bekostigd met eigen geld van de ondernemer en een aantal vrienden en een bijdrage van de ESA. Maar uiteindelijk moet er wel een levensvatbaar verdienmodel komen.

Geld verdienen

"Uiteindelijk is het het meest duurzaam als er geld mee opgehaald kan worden, zolang we maar bij de kernmissie blijven: Avy moet bijdragen aan een betere wereld."

Zaman ziet wel mogelijkheden om ook commercieel te verdienen aan de uitvinding. Zo zou de drone bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om in afgelegen gebieden in Noorwegen elektriciteitskabels te inspecteren. Nu is dat een kostbaar en gevaarlijk proces waarbij techneuten met een helikopter naar de kabels gebracht worden. 

`